Ziņojums: Japānas amatpersonas un TEPCO ignorēja kodolkatastrofas riskus

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/Scanpix

Japānas un Fukušimas atomelektrostacijas apsaimniekotāja «Tokyo Electric Power Company» (TEPCO) amatpersonas ignorēja kodolkatastrofas riskus, jo paļāvās «kodoldrošības mītam,» secināts pirmdien publiskotajā ekspertu komisijas ziņojumā.

«Galvenā problēma saistīta ar faktu, ka institūcijas, tostarp TEPCO, un valdība nespēja saredzēt draudus kā realitāti, jo pakļāvās kodoldrošības mītam un uzskatam, ka mūsu valsts atomelektrostacijās nopietni negadījumi nenotiek,» teikts 450 lapaspušu biezajā ziņojumā, ko izstrādājusi valdības iecelta ekspertu komisija. Tās sastāvā darbojās zinātnieki, žurnālisti, juristi un inženieri.

Eksperti secināja, ka Fukušimas spēkstacijas darbinieki nebija pietiekami apmācīti rīcībai krīzes apstākļos, kad pēc zemestrīces un postošā cunami atomelektrostacijā sākās kodolreaktoru serdeņu kušana un radioaktīvo materiālu noplūšana vidē.

Tāpat ziņojumā konstatēts, ka TEPCO un Japānas Kodolenerģijas un rūpniecības drošības aģentūra (NISA) nebija gatavas rīcībai ārkārtas apstākļos pēc cunami vai citām katastrofām.

2011.gada 11.martā Japānu satricināja deviņas magnitūdas spēcīgā zemestrīce, kurai sekoja katastrofāls cunami, kas brāzās pāri valsts ziemeļaustrumu piekrastei, nodarot milzīgus postījumus.

Fukušimas atomelektrostacijā pēc zemestrīces pilnībā sabojājās dzesēšanas sistēmas, kā dēļ notika kodolreaktoru serdeņu kušana un radioaktīvo materiālu noplūšana vidē, izraisot pasaulē nopietnāko kodolkatastrofu kopš Černobiļas atomelektrostacijas sprādziena 1986.gadā.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu