Zinātnieki: Fukusimas AES avārija izraisījusi tauriņu gēnu mutācijas

BNS
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Japānā pagājušā gada martā notikusī Fukusimas 1.atomelektrostacijas (AES) avārija ir izraisījusi tauriņu gēnu mutācijas, otrdien paziņoja zinātnieki, paužot bažas par radiācijas iespējamu ietekmi arī uz citām sugām.

Gēnu mutācijas ir konstatētas trim tauriņu paaudzēm Fukusimas 1.AES tuvumā.

Anomālijas, tostarp mazāki spārni un bojātas acis, ir apmēram 12% tauriņu, kas kāpuru stadijā tika apstaroti uzreiz pēc avārijas. Šie kukaiņi vairojās laboratorijā ārpus radiācijas zonas, un 18% to pēcnācēju tika konstatētas līdzīgas problēmas.

Trešajā paaudzē mutāciju īpatsvars sasniedza 34%, lai gan vienu no vecākiem katrā tauriņu pārī apstarojums nebija ietekmējis, sacīja Okinavas salā esošās Rjukju Universitātes asociētais profesors Dzjodzji Otaki.

Zinātnieki arī savāca 240 citu tauriņu Fukusimā pagājušā gada septembrī, un anomālijas tika konstatētas 52% šo tauriņu.

Pētījuma rezultāti tika publicēti interneta izdevumā «Scientific Reports».

Otaki vēlāk veica eksperimentu Okinavā, pakļaujot neapstarotus tauriņus zemām radiācijas devām, un ieguva rezultātus ar līdzīgām anomālijām. «Mēs esam nonākuši pie stingra slēdziena, ka no Fukusimas 1.AES izplūdusī radiācija ir nodarījusi tauriņu gēnu bojājumus,» sacīja Otaki.

Avārija, kuras gaitā notika radiācijas noplūdes, Fukusimas 1.AES notika 2011.gada 11.martā pēc 9,0 magnitūdu zemestrīces un tās izraisīta cunami. Avārijas seku likvidēšana ilga apmēram gadu.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu