Egļu astoņzobu mizgrauzis pagaidām mežu neapdraud (1)

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Kaut arī bija silts pavasaris, egļu astoņzobu mizgrauža aktivitāte ir samērā neliela, tāpēc šis bīstamais kaitēklis šobrīd mežu neapdraud. Vēl tikai pirms pāris gadiem šā kaitēkļa masveida savairošanās dēļ daudzviet mežā nācās izsludināt ārkārtas situāciju.

Sēlijas virsmežniecības virsmežzinis Māris Bondars stāsta, ka šīs vaboles pirmo reizi izlido ap Jāņiem, tomēr šobrīd tā neesot problēma.

— Lai šis kaitēklis savairotos masveidā, nepieciešamas bojātas vai kā citādi novājinātas egļu audzes, — saka Bondara kungs. — Bīstama situācija bija pēc 2005. gada vējgāzēm, kad nācās izsludināt ārkārtas situāciju un veikt pasākumus kaitēkļa ierobežošanai. Normāli augošā mežā šāda situācija nav iespējama un arī ciršanas atliekās šis kaitēklis uz dzīvi neapmetas. Protams, mežā ilgstoši nedrīkst glabāt svaigus egles zāģmateriālus. To paredz arī sanitārie noteikumi. Turklāt šo kukaini neinteresē jaunas egļu audzes.

Valsts meža dienests seko šā kaitēkļa izplatībai. Dabiskais fons Aizkraukles un Jēkabpils pusē ir nedaudz palielināts, taču tas briesmas nerada. Protams, var būt dažas šā kaitēkļa koncentrācijas vietas un meža īpašniekam var nākties veikt sanitāro cirti.

Meža saimniekiem, vērojot citu kaitēkļu vairošanos, par egļu astoņzobu mizgrauzi šobrīd nevajadzētu lieki uztraukties.

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu