Bebru problēmas risināšanai rīkos ideju konkursu (24)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Video vairs nav pieejams. Video vairs nav pieejams.

Rīgas domes Mājokļu un vides komitejas deputāti šodien vēl neatbalstīja bebru izķeršanu pilsētas kanālā un uzdeva Vides pārvaldei rīkot konkursu par labāko veidu bebru problēmas risināšanai. Risinājumus varētu finansēt no pašvaldības Vides aizsardzības fonda, kas izskatīs pieteikumus.

Ziņa papildināta atbilstoši jaunākajai informācijai

Rīgas centrā bebri nodara ļoti būtisku kaitējumu kokiem, tādēļ nepieciešams tos izķert, uzskata pašvaldības aģentūras "Rīgas dārzi un parki" direktors Agnis Kalnkaziņš (TP), piebilstot, ka visi iespējamie līdzekļi jau esot izmēģināti un rudenī gaidāma īsta bebru "ofensīva".

Kalnkaziņš norādīja, ka arī bebru izķeršana nebūšot simtprocentīgs risinājums, jo varot uzrasties jauni bebri, tomēr neko labāku neviens nepiedāvājot. Par bebriem varot priecāties un sajūsmināties tūristi, kamēr vien bebri nesāk grauzt kokus, kuriem esot ne tikai malkas, bet arī ainaviskā vērtība.

Sētiņa abās kanāla malās izmaksātu pārlieku dārgi

Aģentūras vadītājs pieļāva, ka labs risinājums varētu būt sētiņa abās kanāla malās, kas neļaut bebriem tikt pie kokiem, tomēr tas izmaksātu pārāk dārgi un šobrīd pašvaldība to nevarot atļauties.

Vairāki deputāti pauda bažas, ka bebru izķeršana varētu būt pārāk brutāla, jo tie varētu tikt nogalināti un koki tiktu saglabāti par pārāk augstu cenu.

Rosina bebrus sūtīt uz Austrāliju

Pēc garām diskusijām, kurās izskanēja pat priekšlikumi bebrus pārvietot uz Austrāliju vai arī izmantot farmaceitiskām vajadzībām un eksportēt, deputāti nolēma rīkot ideju konkursu bebru problēmas risināšanai.

Rīgas mērs Nils Ušakovs (SC) nākamnedēļ varētu doties izbraukumā, lai iepazītos ar bebru nodarītajiem postījumiem, aģentūrai LETA pieļāva Ušakova preses sekretāre Anna Kononova.

Nopostīti jau 16 lieli koki un neskaitāmi krūmāji

Aģentūras "Rīgas dārzi un parki" apsaimniekošanā esošajās teritorijās 2009.gada rudens periodā atkārtoti konstatēti ļoti būtiski bojājumi pilsētas kanālmalas apstādījumiem, ko nodarījuši kanālā mītošie bebri. Kanāla posmā no 13.janvāra ielas līdz Andrejostai pilnībā ir nopostīti jau 16 liela izmēra koki un neskaitāmi krūmu stādījumi.

12.novembrī kanāla teritorijā pie Rīgas brīvostas  konstatēts, ka bebri sākuši grauzt kanāla krasta nostiprinājuma pāļus, kā arī saknes vairāk nekā 100 gadus vecam ozolam.

Ar esošo finansējumu "Rīgas dārzi un parki" ir veikuši vairākkārtīgus aizsardzības pasākumus, gan kokus apstrādājot ar augu aizsardzības preparātiem, gan uzliekot metāla sietus. Diemžēl šie pasākumi nav devuši vēlamo rezultātu, un turpmākai cīņai ar bebriem aģentūrai finansējuma neesot.

Ja neizķers rudenī, draud ar nepieredzētiem postījumiem

Sazinoties ar Latvijas Mednieku asociācijas (LATMA) speciālistiem, aģentūra noskaidrojusi, ka pašlaik bebriem ir miera periods, jo dzimst mazuļi, un tie aktivizēsies rudenī. Tāpēc LATMA speciālisti iesaka rudenī dzīvniekus izķert, pretējā gadījumā pilsētas kanālā dzīvojošie bebri nodarīšot vēl līdz šim nepieredzētus postījumus, kuru novēršana pilsētai izmaksāšot ļoti dārgi.

Labāko risinājumu tomēr meklēs konkursā

Tāpēc aģentūra lūdza Mājokļu un vides komiteju izskatīt un atbalstīt bebru izķeršanu pilsētas kanālā, piesaistot LATMA speciālistus, un piešķirt no Rīgas domes rezerves fonda nepieciešamo finansējumu 2750 latu apmērā. Savukārt komiteja šodien nolēma, ka labākais risinājums bebru problēmai ir jāmeklē konkursā.

Vides komiteja iepriekšējā domes sasaukuma laikā atzina, ka Rīgai būs jāmācās sadzīvot ar bebriem, kuri iemitinājušies pilsētas kanālā.

Rīgā uzskaitīti vairāk nekā 120 bebri. Dzīvnieki dzīvo pilsētā un tās rajonā. Bebri "saimnieko" arī vairākās citās vietās Rīgā, piemēram, Ķīšezera apkārtnē un Sarkandaugavā.

Komentāri (24)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu