Kaukāzieši sakož sievieti un nokož suni (164)

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: flickr.com

Skandāls Raunā. Pagasta centrā trīs liela auguma suņi baidījuši sievietes un saimnieces acu priekšā nogalējuši vienas raunēnietes četrkājaino mīluli.

Laikas saimniece Irīna cietusi visvairāk. Brīvsolī devušies Kaukāza aitu suņi nokoduši viņas suni un uzbrukuši pašai, kad Irīna mēģinājusi mīluli glābt.

"Ļoti pārdzīvoju un nevēlos par to runāt. Tas notika pirmdien, mani ielika slimnīcā. Uz rokas ir šuves, sāp. Ārsti teica, ka sadzīs un viss būs labi. Taču pārdzīvojums ir milzīgs. Neko no notikušā nespēju aizmirst. Mana sunīša arī vairs nav," sacīja Irīna. Vaicāta, vai tagad gaida bargu sodu suņa saimniekam un izrēķināšanos ar vainīgajiem kaukāziešiem, Irīnas atbilde ir īsa: "Nespēju par to domāt. Saprotiet mani, lūdzu! Suņu saimnieks bija atnācis, izrunājāmies. Viņš piekrīt, ka ir atbildīgs par notikušo. Apsolījās, ka materiāli atlīdzinās ārstēšanās izdevumus. Saņemšu arī atlīdzību. Saprotu, ka tie suņi jau negribēja cilvēkiem uzbrukt, tiem nepatika, ka mums blakus ir suns. Tā vienkārši notika, bet pārdzīvojums un sāpes ir lielas."

Pirmdien trīs raunēnietes Indra, Ruta un Irīna devušās garā pastaigā, skrējienā. Irīnai līdzi bijis suns. Raunas centrā bez saimnieka, siksnas vai uzpurņa staigājuši trīs Kaukāza aitu suņi. Vietējie uzreiz zinājuši, ka tie pieder uzņēmējam Ivaram Krūtainim. Apkaimes ļaudis jau nedēļas nogalē redzējuši, ka suņi, kuri ierasti bijuši aiz smaga dēļu žoga un sargājuši, staigā apkārt, neviena nepieskatīti.

"Pieļauju, ja mums nebūtu suņa, dzīvnieki mums neuzbruktu," noteica Irīna.

Līdzīgi domā Indra un Ruta, bet ir stingri pārliecinātas, ka šāda situācija Raunas centrā vispār nebija pieļaujama.

"Tur bija vēl citi cilvēki. Viņi iemuka bankomāta būdā. Sajūtas un skats taču bija briesmīgs. Ja esat redzējuši lielos kaukāziešus, tad var iedomāties, kā jutāmies mēs, kā tas izskatījās no malas," sacīja Indra Šica un piebilda, ka viņa ir redzējusi suņu plūkšanos, bet šī bijusi cita suņa nogalināšana.

"Nezinu, kas notika divu lielo suņu galvās. Viņi Irīnas sunītim uzbruka barā. Vecais Maksis, vietējie taču šo suni zina pat vārdā, uzbruka mazajam, iekodās rīklē, otrs, jaunais, kurš bija agresīvāks, kodās mugurā, salauza suņukam mugurkaulu. Droši vien Irīnai iekoda tāpēc, ka viņa nestāvēja sastingusi, kliedza, mēģināja mest ar sniegu suņiem. Bijām taču plikām rokām. Labi, ka tā viss beidzās. Taču ne mirkli pēc notikušā neesmu bijusi mierīga. Ir trauksme, raudu. Tas ir pārdzīvojums," sacīja Indra Šica un piebilda, ka iesniegumu policijai rakstījusi ne jau tamdēļ, lai tagad tiesā un soda saimnieku, bet lai viņš padomā, ka Raunā ir daudz bērnu, kuri staigā rītos un vakaros ar sunīšiem, daudziem dzīvokļos ir mazi mīluļi. Pa šo ceļu bērni dodas arī uz skolu.

"Saimniekam nopietni jāvērtē notikušais. Man gribētos teikt, ka vecais, niknais suns būtu jālikvidē. Cik saprotu no suņu audzināšanas, viņš šādu uzvedību māca jaunajiem suņiem," sprieda Indra. "Druva" sazinājās arī ar Rutu Buču, kura bija notikušā aculieciniece.

"Es un Indra neesam fiziski cietušas, bet, cik zinu, tad saimnieks ir runājis vien ar Irīnu. Mums nav pat atvainojies. Man jau arī nevajag, neko no viņa negaidu," tā Ruta Buča.

Sazinājāmies arī ar suņu saimnieku Ivaru Krūtaini. Viņš nenoliedza, ka pirmdien notikušais ir nepatīkama situācija. Arī tāda nelaime, kurai nevajadzēja notikt.

"Apstākļu sakritība. Nesaprotu, kāpēc tā notika. Sētā suņi paši bija caurumu izplēsuši. Nekad iepriekš tā nedarīja. Varbūt suņu laiks, varbūt kāds pakaitināja. Grūti izskaidrot. Tā ažiotāža par lielu ir sacelta, jo cilvēkiem jau neuzbrūk. Sakašķējās ar to suni. Pēc tam taču autoostā bija staigājuši, ap omītēm luncinājušies," sprieda suņu saimnieks Ivars Krūtainis, kurš uzsvēra, ka jau vismaz 20 gadus tur un rūpējas tieši par Kaukāza aitu suņiem. Arī šiem esot ciltsraksti un suņi izgājuši vajadzīgās mācības.

"Vai man vajag trīs niknus suņus? Nesaprotu jautājumu. Tas ir nevietā. Suņi sargā teritoriju, kur ir akcizēto preču noliktava. Tāpat bijuši gadījumi, kad noliktavai izsit logus," skaidroja Ivars Krūtainis un noliedza vietējo teikto, ka gados vecākais suns reiz iepriekš uzbrucis kādai sievietei. "Pilnīgas muļķības," - tā Ivars Krūtainis.

"Druva" sazinājās ar Valsts policijas darbiniekiem Cēsīs. Tur stāstīja, ka krimināllieta par notikušo netiks ierosināta, jo cietusī to neprasa. Lieta nodota izskatīšanai administratīvā kārtā Raunas novada domei.

"Šajā situācijā bija vismaz tik daudz pozitīvā, ka suņu saimnieks uzņēmās atbildību par notikumu. Viņš vismaz neteica, ka nekā nezina, ka savus suņus nepazīst. Arī tā mēdz būt. Domāju, ka nelaime ir notikusi, ka suņu saimniekam būs jāuzņemas arī administratīvā atbildība. Tas jau nekas, ka viņš visu izrunājis ar cietušo," tā vērtēja Valsts policijas Vidzemes reģionālās pārvaldes Cēsu iecirkņa kārtības policijas nodaļas priekšniece Inga Kovaļevska un norādīja, ka saimniekam jāapzinās: suņi bija ārpus savas teritorijas, uzbruka cilvēkam un citam mājdzīvniekam.

"Atbildību uzņemos. Kur ir problēma? Domāju, ka mani suņi nav sabiedrībai bīstami. Ko vēl varu izdarīt? Likšu ap sētu vēl elektrisko ganu, lai netiek ārā. Notikušais ir ļoti nelaimīga sagadīšanās. Jūtos nepatīkami, bet ir noticis tā, kā ir. Pa Raunas centru jau arī citi suņi klīst. Ko darīsim?" - tā suņu īpašnieks Ivars Krūtainis un vēl norādīja: "Morālo, materiālo kaitējumu esmu cietušajai samaksājis. Tāpēc netaisos nekādus administratīvos sodus maksāt. Neuzskatu sevi par vainīgu. Es taču suņus nevienam neuzrīdīju. Atbildīgs par situāciju esmu, to nenoliedzu. Tā notika apstākļu sakritība, nelaimes gadījums."

Komentāri (164)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu