«Staro Rīga» objekts Latviju pārstāvēs Briseles Baltajā naktī (1)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Šajā nedēļas nogalē mūsdienu kultūras forumā «Nuit Blanche Bruxelles» jeb Briseles «Baltajā naktī» būs aplūkojams 2011. gada gaismas festivāla «Staro Rīga» Latvijas mākslinieku radīts interaktīvs projekts «Fonoskops».

Idejas pamatā ir pašradīta ierīce, kas balsi pārvērš gaismās, 20. gadsimta sākuma kinofilmu attēlos un Riharda Vāgnera «Valkīru lidojuma» melodijā.

Pērn gaismas festivāla «Staro Rīga» laikā fonoskops čukstus un vārdus parādīja gaismas, krāsu un melodiju spēlē uz Skārņu ielas nama vēsturiskajām sienām. Toreiz savas balss pārvērtības paguva izmēģināt vairāk nekā pieci tūkstoši rīdzinieku un pilsētas viesu.

«Šis Latvijā radītais objekts, izturot konkursa atlasi, iekļauts Briseles «Baltās nakts» programmā, tādējādi apliecinot mūsu gaismas mākslinieku ideju un izpildījuma augsto līmeni. Par to ikviens varēs pārliecināties arī šī gada «Staro Rīga» festivālā un vēl jo vairāk 2014. gadā, kad ar krāšņu programmu gaismas festivāls būs daļa no Eiropas kultūras galvaspilsētas gada norisēm,» pauž Rīga 2014 vadītāja un «Staro Rīga» mākslinieciskā vadītāja Diāna Čivle.

«Nevēlējāmies, lai «Fonoskops» apsūbētu aizmirstībā, tāpēc iesniedzām projektu Briseles organizētajā projektu konkursā un guvām žūrijas komisijas atbalstu. Nedēļas nogalē ceram ne vien iepriecināt Briseles iedzīvotājus un viesus ar «Fonoskopu», bet arī gūt vērtīgu pieredzi, redzot kā mūsdienu kultūras forums «Baltā nakts» norisinās citviet,» atklāj «I Did It» pārstāve Madara Gruntmane.

Konkursā par dalību Briseles «Baltajā naktī» Latvijas projekts piedalījās konkursā kopā ar vēl 246 projektiem ne vien no Beļģijas, bet arī Francijas, Vācijas, Austrijas, Itālijas, Somijas, Čehijas, Kolumbijas un Madagaskaras, no kuriem programmā tika iekļauts 41 projekts.

«Baltā nakts» Briselē norisināsies naktī no 6. uz 7. oktobri. Latvijas autoru projektam «Fonoskops» atvēlēta nozīmīga vieta – krāsainās balss projekcijas tiks attēlotas uz vēsturiskā pilsētas aizsargmūra un Anesena torņa.

«Fonoskops» ir radošās apvienības «I Did It» un video mākslinieka Mikus Meirāna radīts projekts. Dalība Briseles «Baltajā naktī» tiek īstenota ar Latvijas vēstniecības Beļģijā atbalstu.

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu