Tukuma epizodēs apsūdzētais Paruškins: Jūtos kā Staļina režīmā (56)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Foto:Edijs Pālens/LETA

Šodien Zemgales apgabaltiesas sēdē Jēkabpils spēļu zāles aplaupīšanas un Tukumā notikušo zādzību un laupīšanu lietā Tukuma epizodēs apsūdzētais Edgars Paruškins savā pēdējā vārdā pauda bažas par Latvijas valsts tiesiskumu un izteicās, ka jūtoties kā Staļina režīmā.

Paruškins uzsvēra, ka tiesvedībā bijis skaidri noprotams, ka viņu apsūdzot tikai un vienīgi pēc apšaubāmiem Pāvela Hristoforidi atzīšanās iesniegumiem, bet lietā neesot neviena pierādījuma, kas liecinātu par jebkādu viņa saistību ar Tukumā un Jūrmalā pastrādātajām zādzībām un laupīšanām.

Viņš minēja, ka arī cietušo sniegtais vizuālais apraksts neatbilst faktiskajam, tāpat aplaupītais bižutērijas tirgotājs tiesas zālē minējis, ka esot atpazinis Denisa Hristoforidi balsi, bet Paruškina balsi vai augumu viņš neatpazina.

Apsūdzētais uzsvēra, ka visa šā kriminālprocesa izmeklēšana attiecībā pret viņu īstenota beztiesiskā veidā, par katru cenu mēģinot atrast apstiprinājumus izmeklētāju un apsūdzētāju izdomātām versijām, bet nepārbaudot pierādījumus, lai noskaidrotu patiesību.

Pāvela un cietušā liecībās runātājs esot bijis Paruškins un runājis skaidrā krievu valodā, taču ikdienā viņš lietojot latviešu valodu un tīrā krievu valodā nemaz neesot spējīgs parunāt, jo tik labā līmenī to neprotot. Tiesas sēdēs Paruškins runāja tekošā latviešu valodā bez akcenta, novēroja LETA.

Viņš pauda kritiku, ka sākumā tika solīta, bet vēlāk liegta konfrontācija - gan ar Pāvelu, kurš viņu pieminējis starp zādzību un laupīšanu īstenotājiem, gan ar cietušo, lai atpazītu Paruškina balsi.

«Es tieku apsūdzēts tikai uz likumpārkāpēja liecības pamata, bet nav neviena pierādījuma. Tas liek justies kā Padomju Savienībā Staļina laikā, kad apsūdzēja uz vienas personas teiktā pamata,» pauda Paruškins.

Apsūdzētais minēja, ka viņa vienīgā saistība ar brāļiem Hristoforidi esot tāda, ka kopā piestrādājuši celtniecības objektos, arī Jūrmalā, kur nozaga špaktelēšanas aparātu. Taču arī tajā epizodē liecinieks bija stāstījis, ka cilvēku, ko lietā pasniedzot kā Paruškinu, redzējis tikai no mugurpuses, un liecinieks pats esot paudis, ka nevarot būt drošs, kuru personu redzējis.

Arī viņa mantiskā stāvokļa pasliktināšanās liecinot par pretējo - nevis ka viņš būtu guvis kādus labumus un sācis dzīvot turīgāk, bet gan par to, ka viņa ģimenes materiālais stāvoklis pasliktinājies.

Viņš arī minēja, ka vienā noziegumu epizodē izdevies atrast mobilā tālruņa izdruku, kas apliecinot, ka nozieguma laikā viņš sarunājies pa mobilo telefonu, atrazdamies mājās. «Diemžēl neguvu apstiprinājumu no CSDD par to, ka cita nozieguma laikā sievas mašīnai izgāju tehnisko apskati, jo, lūk, CSDD ilgāk par diviem gadiem tādus datus arhīvā neuzglabājot, bet no manis izmeklētāji un prokurori prasa, ko es ikdienas sadzīvē esmu darījis konkrētā laikā pirms diviem gadiem,» pauda apsūdzētais.

Viņš norādīja, ka normatīvi liekot apsūdzētājam meklēt un pierādīt vainu, nevis aizdomās turamajam pierādīt savu nevainīgumu. Paruškins arī atsaucās uz Latvijas un starptautisko likumu normatīviem par nevainīguma prezumpciju.

Prokurors iepriekš debatēs pauda, ka Pāvela Hristoforidi atzīšanās tomēr neesot tik apšaubāmas un neesot attaisnojama pretrunu meklēšana cietušā liecībās, kurš tika piekauts un transportēts aizsietām acīm.

Attiecībā uz mobilā tālruņa atrašanos mājās prokurors iepriekš Paruškina aizstāvim minēja, ka vienā Tukuma epizodē figurējot apstāklis, ka apsūdzētie vienojās līdzi neņemt mobilos telefonus, tāpēc neesot nekāda brīnuma, ka mobilais telefons palicis mājās un to varējis izmantot kāds no mājiniekiem.

Kā ziņots, šodien Zemgales apgabaltiesas sēdē Jēkabpils spēļu zāles aplaupīšanas un Tukumā notikušo zādzību un laupīšanu lietā noslēdzās tiesu debates, un ceturtdien, 20.decembrī, plkst.11 tiesa plāno nolasīt spriedumu, aģentūra LETA uzzināja tiesas sēdē.

Pēdējo vārdu šodien teica arī apsūdzētie. Saistībā ar notikumiem Jēkabpils spēļu zāles aplaupīšanas epizodē visi pauda nožēlu par notikušo un nožēloja arī to, ka cietuši spēļu zāles darbinieki, apsargi un policijas darbinieki, no kuriem viens zaudēja dzīvību.

Jēkabpils spēļu zāles «Fēnikss» aplaupīšanas laikā notikušajā apšaudē iesaistītajiem uzbrucējiem Arvo Žagaram un Denisam Hristoforidi prokurors tiesu debatēs vakar pieprasīja mūža ieslodzījumu.

Lietā apsūdzētajam Pāvelam Hristoforidi prokurors pieprasīja 20 gadu cietumsodu ar mantas konfiskāciju, savukārt Leonīdam Koņuhovam, Staņislavam Babelim un Edgaram Paruškinam - brīvības atņemšanu uz 14 gadiem.

Visiem apsūdzētajiem lūgts piemērot arī mantas konfiskāciju.

Lietā kopumā apsūdzētas septiņas personas - par bruņotu laupīšanas uzbrukumu spēļu zālei «Fēnikss» Jēkabpilī 2011.gada janvārī apsūdzētas piecas personas un vēl divas - par šīs grupas dalībnieku agrākiem noziegumiem. Vienam no viņiem - Staņislavam Berkulam - prokurors epizodē par zādzību Jūrmalā pieprasīja trīs gadu nosacītu cietumsodu ar policijas pārbaudi uz četriem gadiem.

Komentāri (56)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu