Izvēlēta Latvijas Lūcija 2012 (16)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Foto:Ieva Čīka/LETA

 Lūcijas Fonda Latvija (LFL) sadarbībā ar Zviedrijas vēstniecību Latvijā un viesnīcu Neiburgs rīkotais ikgadējā Lūcijas konkursā Latvijas Lūcijas titulu ieguva 1.vidusskolas skolniece, Johanna Viļuma, kurai ir 16 gadi, portālu «Apollo» informēja Latvijas Lūcijas fonda prezidente Anna Buša.

Johannai patīk bērni, viņa ir iesaistījusies organizācijas «Ģimenes šūpulis» rīkotos pasākumos, tajā skaitā darbojusies ar bērniem radošajās darbnīcās. Šoruden meitene piedalījās Latvijas Samariešu apvienības rīkotā labdarības pasākuma veidošanā - tā mērķis bija vākt ziedojumus bērniem un sirmgalvjiem, kam dzīvē nav paveicies.

Johanna jau savos 16 gados ir spējusi piesaistīt līdzekļus labdarības pasākumiem, kas viņā ir mazinājis skepses devu un vairojis ticību labiem cilvēkiem un arī pašai saviem spēkiem. Johannai ir skaista balss, viņa dzied Latvijas Kultūras akadēmijas korī «Sola» un arī spēlē kontrabasu.

Ieinteresētām jaunkundzēm bija jāiesūta pieteikumus esejas formā ar pamatojumu, kādēļ viņas uzskata, ka ir cienīgas tikt izraudzītas par Latvijas Lūciju un nest gaismu dzīves grūtdieņiem vistumšākajās Latvijas vietās. Pretendentes uz Lūcijas kroni dziedāja, atbildēja uz jautājumiem par Lūcijas tradīciju un pamatoja, kādēļ vēlas kļūt par šī gada Latvijas Lūciju. Meitenēm, kuras neieguva Lūcijas titulu, būs iespēja kļūt par pavadonēm un doties gaismas vizītēs un labdarības izbraukumos kopā ar Lūciju.

Lūcijas dienas svinēšana ir viena no skaistākajām tradīcijām Eiropā. 13.decembrī saskaņā ar Eiropas kristīgajām tradīcijām tiek svinēta Lūcijas diena. Lai arī tā nav oficiāla Adventes daļa, Svētās Lūcijas diena iezīmē Ziemassvētku sākumu, un tā nozīmē cerību un gaismu.

Lūcijas misija šajā laikā ir - nest gaismu, labestību, kas tiek saistīta ar vārda «Lūcija» tulkojumu (no latīņu vārda «lux», «lucis» - gaisma). Arī Latvijā kopš 1991.gada tiek svinēta Lūcijas diena. Par Lūciju izraudzītajai meitenei galvā tiek likts kronis ar degošām svecēm un viņa gada vistumšākajā laikā dodas gaismas vizītēs, lai cilvēkiem simboliski nestu gaismu. Viņa, tērpusies baltās drānās, dodas pie dzīves grūtdieņiem, dzied un cienā ar kafiju un smalkmaizītēm Galvenais, kas tiek ņemts vērā Latvijas Lūcijas konkursā, - lai meitene tiešām ar savu būtību un izturēšanos izstarotu gaišumu. Tomēr Lūcijai un viņas pavadonēm ir vēlams prast dziedāt, jo pēc kronēšanas meitenes dodas gaismas vizītēs uz veco ļaužu pansionātiem, bērnunamiem, slimnīcām, lai Ziemsvētku gaidās ar dziesmu nestu gaišumu tiem, kas ikdienā tiek aizmirsti. Šogad ir plānots, ka Lūcija ar savām pavadonēm dosies gaismas vizītē uz J.Stradiņa slimnīcu, uz Sarkanā Krusta sociālās aprūpes centru «Stūrīši» un uz bērnu namu.

Komentāri (16)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu