Jēkabpils spēļu zāles aplaupīšanas lietā mūža ieslodzījums; 20 un 18 gadu cietumsodi (55)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Foto:Edijs Pālens/LETA

Jēkabpils spēļu zāles aplaupīšanas, kā arī Tukumā un Jūrmalā notikušo zādzību un laupīšanu lietā Zemgales apgabaltiesa šodien piemēroja bargus sodus - Arvo Žagaram piesprieda mūža ieslodzījumu, bet brāļiem Denisam un Pāvelam Hristoforidi attiecīgi 20 un 18 gadu cietumsodu.

Leonīdam Koņuhovam, Staņislavam Babelim un Edgaram Paruškinam tiesa piesprieda brīvības atņemšanu uz 13 gadiem.

Staņislavam Berkulam, kurš apsūdzēts epizodē par zādzību Jūrmalā, tiesa piesprieda nosacītu brīvības atņemšanu uz sešiem mēnešiem.

Visiem notiesātajiem, izņemot Berkulu, piemērota arī mantas konfiskācija un policijas kontrole uz trim gadiem.

Epizodē par bižutērijas tirgotāja aplaupīšanu tiesa visus apsūdzētos attaisnoja, uzskatot to par nepierādītu. Lietas materiālus par šīs epizodes izmeklēšanu tiesa nosūtīs atpakaļ prokuratūrai.

Saistībā ar materiālajām kompensācijām tiesa nosprieda no Žagara piedzīt par labu apšaudē ievainotajam policistam Rimam Švedam kopumā 10 250 latu, un tādu pašu summu tiesa nolēma piedzīt no D.Hristoforidi par labu apšaudē ievainotajam policistam Salvim Tihanovskim.

Savukārt no Paruškina un brāļiem Hristoforidi par labu mājokļa aplaupīšanas epizodē cietušajam uzņēmējam Arnim Ružam tiesa nolēma piedzīt kopumā 73 809 latus, bet par labu viņa sievai 300 latu. Savukārt Tukumā apzagtā mājokļa saimniekam no šīs trijotnes tiks piedzīti 1153 lati, bet cietušajam atteikta 500 latu kompensācija par sabojātajiem paklājiem.

Ņemot vērā, ka bižutērijas tirgotāja aplaupīšanas epizodē apsūdzētie tika attaisnoti, attiecīgi šajā epizodē cietušā pieprasītā atlīdzība atstāta bez izskatīšanas.

Jēkabpils spēļu zāles aplaupīšanā izmantoto automašīnu «Chrysler Voyager» tiesa nolēma atdot tās īpašniekam, no kura D.Hristoforidi mašīnu bija nomājis. Tāpat cietušajiem paredzēts atdot nolaupītās vai nozagtās mantas, kas tika atrastas izmeklēšanas gaitā.

Par aizstāvības nodrošināšanu no valsts puses par labu valstij tiesa nolēma no Berkula piedzīt 260 latu, bet no Žagara - 10 latu.

Saistībā ar procesuālajiem izdevumiem no Žagara, Koņuhova un Babeļa piedzīs 83 latus no katra, no brāļiem Hristoforidi - 86 latus no katra, bet no Paruškina - ap trim latiem.

Zemgales apgabaltiesa šodien nolasīja saīsināto spriedumu, pilns spriedums būs pieejams 22.februārī, pēc tam to desmit dienu laikā būs iespējams pārsūdzēt.

Gan prokurors, gan aizstāvība atturējās paust viedokli par lietas pārsūdzību, taču vairāki advokāti prognozēja, ka, visticamāk, spriedums tomēr tiks pārsūdzēts, bet par to tiks lemts pēc pilna sprieduma saņemšanas.

Brāļu Hristoforidi advokāts Regnārs Jansons pauda gandarījumu, ka tiesa adekvāti vērtējusi Denisa izdarīto apšaudē un mūža ieslodzījuma vietā piespriedusi 20 gadu, taču pretrunu tiesas gaitā bijis daudz un pastāvot liela varbūtība par pārsūdzēšanu, par ko advokāts lemšot pēc pilna sprieduma saņemšanas.

Prokurors Pāvels Sondors atturējās komentēt juvelierizstrādājumu tirgoņa epizodes noraidīšanu, jo viņam, saņemot pilnu spriedumu, nepieciešams iepazīties ar iemesliem motivējošajā daļā.

Vienīgi Berkuls pēc tiesas sēdes aģentūrai LETA pauda prieku, ka par līdzdalību špaktelēšanas aparāta aizvešanā Jūrmalā sodīts ar nosacītu sešu mēnešu, nevis trīs gadu, cietumsodu. «Pēc visām bēdām un satraukumiem, ko man radījis tas nejēdzīgais gadījums, laikam mēs ar sievu nosvinēsim šo tiesas spriedumu,» sacīja Berkuls, paužot apmierinātību ar spriedumu.

Kā ziņots, Jēkabpils spēļu zāles «Fēnikss» aplaupīšanas laikā notikušajā apšaudē iesaistītajiem uzbrucējiem Žagaram un D.Hristoforidi prokurors tiesu debatēs pieprasīja mūža ieslodzījumu.

Žagars tika apsūdzēts saistībā ar laupīšanu un apšaudi Jēkabpilī, tāpat viņš apsūdzēts par policista Andra Znotiņa tīšu noslepkavošanu, savukārt D.Hristoforidi apsūdzēts gan saistībā ar laupīšanu un apšaudi Jēkabpilī, gan visās vecākās laupīšanu, izspiešanas un zādzību epizodēs Tukumā un Jūrmalā.

Žagars atzina vainu un pauda nožēlu saistībā ar laupīšanu un bēgšanu, kas izraisījusi apšaudi, taču viņš neatzīst vainu tīšā slepkavībā.

Deniss arī apsūdzēts par slepkavību, kuru nav īstenojis no sevis neatkarīgu iemeslu dēļ, jo arī viņš piedalījās apšaudē pret policistiem, starp kuriem ir ievainotie, taču viņš - saskaņā ar apsūdzību - šāvis ar nolūku nogalināt, taču nav nevienu nogalinājis, jo vai nu precīzi netrāpīja, vai mērķis izvairījies.

Arī Deniss neatzīst vainu slepkavībā, savukārt atzīst vainu un nožēlo izdarīto saistībā ar laupīšanu, kā arī noliedz jebkādu saistību ar Tukuma un Jūrmalas epizodēm.

Lietā apsūdzētajam P.Hristoforidi prokurors pieprasīja 20 gadu cietumsodu ar mantas konfiskāciju, savukārt Koņuhovam, Babelim un Paruškinam - brīvības atņemšanu uz 14 gadiem.

Visiem apsūdzētajiem lūgts piemērot arī mantas konfiskāciju.

P.Hristoforidi līdzdalībnieka statusā apsūdzēts gan saistībā ar Jēkabpilī notikušo, izņemot apšaudi, gan saistībā ar Tukuma un Jūrmalas epizodēm. Pāvels iepriekš vecajās epizodēs bija atzinies, taču tiesā savu atzīšanos atsauca, kā «izspiestu» vai «izmānītu», un noliedza vainu Tukuma un Jūrmalas epizodēs, bet atzina vainu tikai Jēkabpilī notikušajā. Saskaņā ar lietu Pāvels apšaudē nepiedalījās.

Saskaņā ar lietu apšaudē nepiedalījās arī Koņuhovs un Babelis, kuri apsūdzēti tikai saistībā ar laupīšanu spēļu zālē Jēkabpilī, kuras gaitā Koņuhovs iešāvis kājās spēļu automātu kasierim. Abi vainu atzina un pauda nožēlu. Koņuhovs arī atvainojies cietušajam kasierim personīgi un samaksājis atlīdzību 3000 eiro (ap 2108 latu) apmērā.

Savukārt Paruškins apsūdzēts tikai saistībā ar Tukuma un Jūrmalas epizodēm, un viņš nekādā veidā nav minēts saistībā ar Jēkabpilī notikušo. Paruškins savā pēdējā vārdā pauda bažas par Latvijas valsts tiesiskumu un izteicās, ka jūtoties kā Staļina režīmā, jo esot apsūdzēts tikai «pēc viena noziedznieka teiktā» un bez citiem pierādījumiem.

Paruškins uzsvēra, ka tiesvedībā bijis skaidri noprotams, ka viņu apsūdzot tikai un vienīgi pēc apšaubāmiem P.Hristoforidi atzīšanās iesniegumiem, bet lietā neesot neviena pierādījuma, kas liecinātu par jebkādu viņa saistību ar Tukumā un Jūrmalā pastrādātajām zādzībām un laupīšanām, turklāt Pāvela stāstītajā un cietušo liecībās attiecībā uz Paruškinu esot daudz pretrunu.

Viņš tiesā pauda uzskatu, ka esot spiests pierādīt savu nevainīgumu un ka viņam vispār nebūtu jāatrodas tiesas zālē.

Lietā kopumā apsūdzētas septiņas personas - par bruņotu laupīšanas uzbrukumu spēļu zālei «Fēnikss» Jēkabpilī 2011.gada janvārī apsūdzētas piecas personas un vēl divas - par šīs grupas dalībnieku agrākiem noziegumiem. Vienam no viņiem - Berkulam - prokurors epizodē par zādzību Jūrmalā pieprasīja trīs gadu nosacītu cietumsodu ar policijas pārbaudi uz četriem gadiem.

Prokurors Berkula nodarījumu traktējis kā epizodisku, saistībā ar ko viņa aizstāve pauda, ka Berkuls, viņasprāt, būtu atbrīvojams no atbildības. Berkuls no šīs apsūdzēto grupas ir vienīgais, kurš nav apcietināts un tiesas sēdes apmeklē patstāvīgi.

Berkuls atzinies nodarītajā un nožēlo savu rīcību, taču šīs rīcības motivācija neesot bijusi iedzīvošanās. Berkula izpratnē krāsošanas un špaktelēšanas aparātu no celtniecības objekta Jūrmalā visi esot aizveduši kā ķīlu par neizmaksātu algu, un viņš uzskatījis, ka aprāts tikšot atdots, tiklīdz darba devējs būšot norēķinājies. Par aparāta tālāko likteni viņš nav zinājis, jo ierīce neatradās pie viņa.

Tiesu debatēs advokāti kritizēja izmeklētāju darbu pierādījumu vākšanā, uzskatot pierādījumus par kļūdainiem un nepilnīgiem, kā arī pauda viedokli, ka prokuratūra ignorējusi vainu mīkstinošus apstākļus un pieprasījusi pārmērīgus sodus.

Pēc advokātu teiktā, nododot lietu tiesai, prokuratūra pati bija atzinusi, ka lietā pastāv vainu mīkstinoši apstākļi, bet debatēs prokurors Pāvels Sondors tādus noliedza un nepamatoja, kāpēc apsūdzība mainījusi savu nostāju.

Prokurors pauda, ka liecībās esot redzams, ka apsūdzētie piesedzot viens otru, šim nolūkam pielāgojot liecības, tāpat viņu vēlmi padoties Daugavmalā apstrīdot jau tas, ka, beidzoties apšaudei, visi tik un tā bēga prom uz mežu, nevis palika, lai padotos.

Bruņotā laupīšana Jēkabpilī notika 2011.gada 25.janvāra rītā. Laupītāji ievainoja spēļu zāles darbinieku, paņēma sev līdzi vairāk nekā 104 000 latu un devās prom ar automašīnu «Chrysler Voyager».

Noziedzniekus sāka vajāt policisti. Likumsargi viņus iedzina strupceļā. Izcēlās apšaude, kuras laikā gāja bojā Zemgales reģiona pārvaldes Jēkabpils iecirkņa Kārtības policijas nodaļas Viesītes iecirkņa vecākais inspektors kapteinis Znotiņš. Apšaudē tika ievainoti arī divi citi policisti un trīs no pieciem noziedzniekiem, kurus visus piecus drīz pēc tam izdevās aizturēt.

Vēlāk izrādījās, ka četri no pieciem uzbrucējiem paši bijuši policisti. Starp aizturētajiem bija bijušie Tukuma policisti brāļi Deniss un Pāvels Hristoforidi, patruļpolicijas vienības «Alfa» darbinieki Žagars un Leonīds Koņuhovs, kā arī privātpersona Staņislavs Babelis.

Jēkabpils spēļu zāles laupīšanā apsūdzētie - Žagars, brāļi Hristoforidi, Koņuhovs un Babelis - tiesā pavēstīja, ka atzīst vainu spēļu zāles aplaupīšanā, bet neatzīst vainu apšaudēs un policista nonāvēšanā tādā veidā, kā apsūdz prokuratūra.

Par vecākām noziegumu epizodēm Tukumā apsūdzēti brāļi Hristoforidi un viņu paziņa Paruškins, bet atsevišķā zādzības epizodē Jūrmalā starp apsūdzētajiem ir arī Berkuls.

Komentāri (55)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu