Atzīst Rīgas tiesības uz pasaulē pirmo Ziemassvētku eglīti (15)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

Sniedzot ieskatu Ziemassvētku tradīciju vēsturē, Vācijas ziņu aģentūra DAPD nešauboties atzinusi Rīgu par Ziemassvētku eglītes dzimšanas vietu.

Tallina, kura arī pretendē uz šo godu, DAPD rakstā vispār nav pieminēta.

DAPD norāda, ka Ziemassvētku eglītes izcelsme daudziem ir noslēpums, bet tā ir patiesi pārsteidzoša - pirmo rotāto Ziemassvētku eglīti 1510.gadā uzstādījuši Rīgas vācu tirgotāji.

Pēc svētku ceremonijas tā sadedzināta, tādejādi atzīmējot Jēzus dzimšanu un aicinot atgriezt siltāku laiku, vēsta DAPD, norādot, ka pirmās Ziemassvētku eglītes atrašanās vieta ir precīzi zināma un joprojām apskatāma Rīgā.

DAPD norāda, ka Rīga bijusi ne tikai ietekmīgs tirdzniecības centrs, bet arī populāra apstāšanās vieta kristiešu svētceļniekiem.

Saplūstot vienkopus ārzemniekiem, kas skumts pēc mājām, un kristiešu svētceļniekiem, Rīga kļuvusi par dzimšanas vietu Ziemassvētku tradīcijām.

«Tādēļ, liekot dāvanas zem eglītes, domās pieminiet arī Rīgas tirgotājus, kas nejauši palīdzējuši radīt vienu no Ziemassvētku skaistākajiem simboliem,» saviem lasītājiem iesaka DAPD.

Jau vēstīts, ka arī igauņi pretendē uz pirmās Ziemassvētku eglītes godu, uzskatot, ka pirmā Ziemassvētku egle uzslieta Tallinas pilsētas rātē 1441.gadā ziemas rituālā.

Tomēr viens ir skaidrs, Ziemassvētku eglīšu rotāšana ir sena pagānu tradīcija, kas Rietumus sasniedza vairākus simtus gadus vēlāk, 2010.gada decembrī, kad Rīgas un Tallinas konkurence par pirmo Ziemassvētku eglīti izpelnījās ievērību visā pasaulē, atzīmēja igauņu vēsturnieks Jiri Kūskemā.

«Tādēļ mēs un latvieši varam būt lepni par to, ka mēs Rietumu kristietībā ieviesām šādu jautru tradīciju, kas tagad tiek ievērota visur. Bet stāsts sākās šeit, senajā Livonijā,» norādīja Kūskemā.

Komentāri (15)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu