«Par izcilu interpretāciju» nominē Kinču, Skridi un Kļavu (3)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Lielās mūzikas balvas 2012 nominanti kategorijā PAR IZCILU INTERPRETĀCIJU - Liene Kinča, Sigvards Kļava un Baiba Skride.

19.februārī Latvijas Nacionālajā operā ar Hennessy atbalstu notiks Lielās mūzikas balvas 2012 pasniegšanas svinīgā ceremonija un koncerts. Balvas saņemšanai kategorijā PAR IZCILU INTERPRETĀCIJU ir izvirzīti trīs izcili mākslinieki - operdziedātāja Liene Kinča, diriģents Sigvards Kļava un vijolniece Baiba Skride.

Dziedātāja Liene Kinča nominēta Lielajai mūzikas balvai par titullomu Džakomo Pučīni operas «Toska» atjaunotajā iestudējumā Latvijas Nacionālajā operā. Liene Kinča patlaban ir viena vadošajām balsīm Latvijas Nacionālajā operā - pēc ilgāka pārtraukuma mums atkal ir viena pārliecinoša dramatisko soprānlomu interprete. Režisora Dmitrija Bertmana veidotajā Džakomo Pučīni operas «Toska» atjaunojumā Liene Kinča rādīja gan izcilu, spēcīgu dziedājumu, gan versmes un kaislību pilnās titulvarones tēla pārliecinošu atklāsmi. Toskas loma kļuvusi par jaunu pakāpi dziedātājas radošajā ceļā.

Diriģents Sigvards Kļava nominēts Lielajai mūzikas balvai par Ludviga van Bēthovena Mesas Do mažorā lasījumu 11. februārī Rīgas Sv. Jāņa baznīcā. Festivālā «Vīnes klasika» Sigvards Kļava pārsteidza ar satriecošu Ludviga van Bēthovena Mesas Do mažorā lasījumu. Kopā ar Latvijas Radio kori, kamerorķestri Sinfonietta Rīga un solistiem Ingu Šļubovsku, Ievu Paršu, Viesturu Jansonu un Kalvi Kalniņu Sigvards Kļava uzbūvēja izcili veidotu un dziļi izjustu sakrālu darbu, iekausējot spēcīgu emocionālo lādiņu un grodi parādot šajā darbā vērojamo tiltu starp klasicismu un romantismu, kā arī atklājot komponista tābrīža traģēdiju, kuras atblāzmas jaušamas šajā darbā.

Vijolniece Baiba Skride nominēta Lielajai mūzikas balvai par solo Johannesa Brāmsa Vijolkoncertā 15. oktobrī Latvijas Nacionālajā operā kopā ar Birmingemas simfonisko orķestri un diriģentu Andri Nelsonu. Johannesa Brāmsa Vijolkoncerts Baibas Skrides repertuārā ir jau desmit gadu, taču 15. oktobra atskaņojumā Latvijas Nacionālajā operā lieliskā saderībā ar diriģentu Andri Nelsonu tas izskanēja ar sevišķu mirdzumu. Manījām Baibas Skrides vienmēr iepriecinošo brīvo fantāzijas lidojumu, baudījām ārkārtīgi izteiksmīgo, dzidro vijoles skaņu. Baiba spēlēja virtuozi, taču bez mazākās ārišķības. Tas bija ļoti dziļš, iekšupvērsts un vienlaikus uzrunājošs skatījums, kurā bija gan trauslums, gan spēks.

Lielā mūzikas balva (LMB) ir augstākais Latvijas valsts apbalvojums mūzikā. Šogad apbalvojums tiek pasniegts divdesmito reizi. 1993. gadā Kultūras ministrija pēc toreizējā kultūras ministra Raimonda Paula iniciatīvas pieņēma lēmumu ik gadu izcilākos sasniegumus mūsu valsts mūzikas dzīvē godināt ar speciālu balvu. Aizsākās tradīcija, kas izveidojusies gan par pašu mūziķu, gan mūzikas cienītāju īpaši gaidītu notikumu. Kopš 1996. gada LMB pasniegšanas ceremonija notiek Latvijas Nacionālajā operā, un ceremonijas norisei tiešraidē seko arī Latvijas Radio 3 «Klasika» klausītāji un Latvijas Televīzijas skatītāji. LMB augsto prestižu gan sabiedrībā, gan mūziķu aprindās nodrošina respektablas žūrijas darbs, kuras dalībnieki visu gadu apmeklē koncertus un ik mēnesi satiekas sēdēs. Janvāra sākumā žūrija izvirza LMB iepriekšējā gada nominantus, par kuriem paziņo īpašā Kultūras ministrijas preses konferencē, un tikai pirms paša LMB pasniegšanas pasākuma notiek žūrijas balsojums par laureātiem. Saskaņā ar nolikumu katrs balvas laureāts saņem sudraba statueti un naudas balvu Ls 1000 apmērā pirms nodokļu nomaksas.

Komentāri (3)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu