Parīze: Zirgu gaļas skandālā varētu būt vainojams franču uzņēmums (12)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/Scanpix

Eiropu pāršalkušajā zirgu gaļas skandālā, iespējams, vainojams Francijas gaļas pārstrādes uzņēmums «Spanghero», kas 750 tonnas zirgu gaļas pārdevis kā liellopu gaļu, ceturtdien pavēstīja Francijas amatpersonas.

Francijas patērētāju lietu un krāpšanas apkarošanas biroja DGCCRF veiktā izpēte liecina, ka «Spanghero» sešu mēnešu laika posmā apzināti pārdevis zirgu gaļu, uzdodot to par liellopu gaļu.

500 tonnas šīs gaļas tika pārdotas franču uzņēmumam «Comigel», kura rūpnīcā Luksemburgā tiek ražotas maltītes, kas lielveikalos tiek pārdotas sasaldētā veidā.

No šīs gaļas izgatavoti produkti 4,5 miljonu tonnu apmērā, un tos «Comigel» pārdevis 28 uzņēmumiem 13 Eiropas valstīs.

Francijas amatpersonas sola, ka uzņēmums «Spanghero» tiks saukts pie atbildības, un tā darbība šobrīd apturēta.

Francijas patērētāju lietu ministrs Benuā Amons atzina, ka «Spanghero» pievīlis savu sadarbības partneri «Comigel».

Taču kompānija «Comigel» nav veikusi nepieciešamās pārbaudes un nav pietiekami rūpīgi uzraudzījusi dokumentus, kas būtu palīdzējuši atklāt krāpniecību, piebilda ministrs.

Tikmēr skandālā pieminētās rumāņu lopkautuves nekādus pārkāpumus, domājams, nav pieļāvušas, sacīja ministrs.

«Spanghero» ceturtdien atkārtoti noraidīja savu vainu notikušajā, uzsverot, ka uzņēmums nekad nav pasūtījis, saņēmis vai tālāk pārdevis gaļu, par kuru būtu aizdomas, ka tā nav liellopu gaļa.

Tikmēr vairāki mediji kā iespējamo vaininieku minējuši nīderlandiešu uzņēmēju, kompānijas «Draap Trading Ltd» vadītāju Janu Fasenu. Viņš britu laikrakstam «The Guardian» apstiprinājis, ka no divām Rumānijas lopkautuvēm iepircis zirgu gaļu un pārdevis to franču uzņēmumiem, taču noliedzis, ka gaļa būtu tikusi kļūdaini marķēta.

«Mēs to pārdevām «Spanghero» Francijā, kā arī klientiem Beļģijā un Holandē. Gaļa tika pārdota kā zirgu gaļa. Par to nav jautājumu,» skaidroja uzņēmējs. «Kāds pieļāvis kļūdu, un tie noteikti neesam mēs.»

Lielbritānijā skandāla lietā ceturtdien, kā jau vēstīts, arestēti trīs cilvēki, kuri tiek turēti aizdomās par zirgu gaļas uzdošanu par liellopu gaļu.

Divi aizdomās turamie aizturēti Eberistvitā, kur atrodas gaļas apstrādes cehs, bet trešais - Vestjorkšīrā, kur policija otrdien veica kratīšanu kādā lopkautuvē.

Trešdien gan gaļas apstrādes cehā, gan minētajā lopkautuvē apturēta darbība saskaņā ar Lielbritānijas Pārtikas drošības aģentūras lēmumu.

Šīs ir pirmās gaļas apstrādes iestādes, uz kurām Lielbritānijā krīt aizdomas par zirgu gaļas pārdošanu, uzrādot to par liellopu gaļu.

Tikmēr Nīderlandē atbildīgie dienesti zirgu gaļas skandāla izmeklēšanas lietā ceturtdien veica kratīšanu un pārbaudes aptuveni simts uzņēmumos.

Pārbaužu laikā paņemti paraugi no produktiem, kas satur gaļu.

Nīderlandē skandāla dēļ līdz šim apturēta tikai viena uzņēmuma darbība, liedzot tam pārdot gaļas izstrādājumus.

LETA jau ziņoja, ka skandāls izcēlās 15.janvārī, kad Īrijā regulāro pārbaužu laikā īru un britu uzņēmumu izgatavoto liellopu gaļas burgeru sastāvā tika konstatēta zirgu gaļa. Šie burgeri tika pārdoti lielveikalu ķēdēs, tostarp «Teco» veikalos.

Skandāls spēkā pieņēmās pagājušajā nedēļā, kad saldēto pārtikas produktu uzņēmuma «Findus» Lielbritānijas filiāle sāka no tirdzniecības atsaukt liellopu gaļas lazanju. Šāds lēmums tika pieņemts, balstoties uz piegādātāja - franču uzņēmuma «Comigel» - sniegto informāciju par veiktajām pārbaudēm, kuras uzrādīja, ka produkti satur 60% līdz pat 100% zirgu gaļu.

Lazanju ražoja «Comigel», taču tā tika pārdota ar «Findus» tirdzniecības zīmi.

Arī Šveicē tirdzniecības tīklā «Coop» ar šo preču zīmi pārdotajās un «Comigel» izgatavotajās lazanjās atklāta zirgu gaļa.

Tāpat arī Francijā un Šveicē saldētās lazanjās atklāta zirgu gaļa, bet Zviedrijā, Nīderlandē un Vācijā no veikalu plauktiem izņemti tūkstošiem maltīšu, kuru sastāvā, iespējams, ir zirgu gaļa, kas nav norādīta uz iepakojuma.

Arī Vācijā no tirdzniecības izņemto saldēto lazanjas produktu sastāvā apstiprināta zirgu gaļa.

Saistībā ar plašo skandālu Brisele aicinājusi visas dalībvalstis, sākot no 1.marta, trīs mēnešus izlases kārtībā veikt DNS pārbaudes pārstrādātas liellopu gaļas produktiem.

Piektdien Briselē notiks Eiropas Savienības (ES) Pārtikas aprites un dzīvnieku veselības pastāvīgās komitejas ārkārtas sēdē, kurā tiks izstrādāti plāni vērienīgām liellopu gaļas produktu pārbaudēm, lai noskaidrotu, vai šie izstrādājumi nesatur zirgu DNS. Komitejas priekšlikumi tiks nodoti apstiprināšanai 25.februārī gaidāmajā ES lauksaimniecības ministru sanāksmē.

Izmeklēšanu zirgu gaļas skandāla lietā koordinēs Eiropols.

Ceturtdien kļuva zināms, ka zirgu kautķermeņos, kas no Lielbritānijas eksportēti uz Franciju, atklāts veterinārais medikaments fenilbutazons, kas var būt kaitīgs cilvēka veselībai.

Taču šis medikaments, kas cilvēku organismā retos gadījumos var izraisīt nopietnus asinsrades traucējumus, nav konstatēts uzņēmuma «Findus» produktos.

Lai gan zirgu gaļa vēl neapdraud patērētāju veselību, atbildīgie dienesti pauduši satraukumu, ka gaļa varētu saturēt veterināro medikamentu fenilbutazonu, kas bieži tiek izmantots zirgu ārstēšanā.

Šāda gaļa gan varētu apdraudēt cilvēku veselību, un to pārtikā lietot nav atļauts.

Kamēr Lielbritānijā un Īrijā zirgu gaļas ēšana netiek uzskatīta par pieņemamu, Beļģijā, Francijā, Ķīnā, Krievijā, Kazahstānā, Itālijā un citviet tā tiek lietota uzturā.

Tikmēr eksperti secina, ka zirgu gaļas uzdošana par liellopu gaļu bijusi ļoti ienesīga.

«Liellopu gaļa kilogramā maksā četrus eiro (2,81 latu), kamēr zirgu gaļa nemaksā vairāk par 90 centiem (63 santīmiem),» laikrakstam «The Irish Times» skaidroja profesors Patriks Vols. «Šī ir krāpšanās milzīgā apmērā. Un cilvēki, kas aiz tā stāv, pelnīja milzu naudu.»

Komentāri (12)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu