Vācijā veiktajās liellopu produktu pārbaudēs atklāta zirga gaļa (20)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/Scanpix

Vācijā veiktajās liellopu gaļas izstrādājumu pārbaudēs atklāta zirga gaļa.

Kā otrdien pavēstīja Vācijas Patērētāju lietu ministrijas pārstāvis, no federālajām zemēm saņemtajos 360 pārbaužu rezultātos 24 gadījumos apstiprināta zirga gaļa.

Atbildīgie dienesti joprojām strādā, lai noskaidrotu, kurš vainojams pārtikas produktu nekorektā marķēšanā, piebilda ministrijas pārstāvis.

Vācijā tuvākajā laikā plānots pārbaudīt vēl vairāk nekā 1000 pārtikas paraugu.

Tiek veiktas gan produktu, gan arī lopkautuvju un pārtikas ražošanas cehu pārbaudes.

Pēdējās dienās klajā nākusī informācija liecina, ka ar plašo skandālu varētu būt saistīti arī Vācijas uzņēmumi.

Jau ziņots, ka pasaules lielākais pārtikas produktu ražošanas uzņēmums «Nestle» atsaucis no Itālijas un Spānijas veikaliem makaronus ar liellopa gaļu, kad pārbaužu rezultātos šajos produktos tika konstatētas zirga DNS paliekas. Šveicē bāzētais multinacionālais uzņēmums apturējis to produktu piegādes, kuros atrodama gaļa no Vācijas piegādātāja «H.J.Schypke».

Vācijas uzņēmums «H.J.Schypke» otrdien noliedza, ka tas būtu iepircis zirga gaļu.

«Mēs no sertificētiem piegādātājiem iepērkam svaigus vai saldētus izejmateriālus, kas ir jau sadalīti (..), mēs vēlētos uzsvērt, ka «H.J.Schypke» ne reizi nav iepircis zirga gaļu,» teikts uzņēmuma izplatītajā paziņojumā.

LETA jau ziņoja, ka zirga gaļas skandāls izcēlās 15.janvārī, kad Īrijā regulāro pārbaužu laikā īru un britu uzņēmumu izgatavoto liellopu gaļas burgeru sastāvā tika konstatēta zirga gaļa. Šie burgeri tika pārdoti lielveikalu ķēdēs, tostarp «Tesco» veikalos.

Skandāls spēkā pieņēmās aizpagājušajā nedēļā, kad saldēto pārtikas produktu uzņēmuma «Findus» Lielbritānijas filiāle sāka no tirdzniecības atsaukt liellopu gaļas lazanju. Šāds lēmums tika pieņemts, balstoties uz piegādātāja - franču uzņēmuma «Comigel» - sniegto informāciju par veiktajām pārbaudēm, kuras uzrādīja, ka produkti satur 60% līdz pat 100% zirga gaļas.

Kopš tā laika no lielveikalu plauktiem izņemti miljoniem liellopu gaļas produktu, lai pārbaudītu, vai šo izstrādājumu sastāvā nav zirga gaļa.

Veikalos nopērkamajās kā liellopu gaļas maltītēs marķētajos produktos zirgu gaļa atklāta jau Lielbritānijā, Francijā, Austrijā, Norvēģijā, Dānijā, Nīderlandē, Vācijā un Zviedrijā. Vairumā gadījumu nekorekti marķēto produktu ražotājs bija uzņēmums «Comigel».

ES piektdien vienojās nekavējoties sākt pārbaudes par zirga DNS iespējamo atrašanos gaļas produktos, šādi vēloties sniegt papildu garantijas nervozajiem patērētājiem par to, ka viņu pārtika ir droša, kā arī cenšoties apturēt zirga gaļas skandāla izplatīšanos Eiropā.

Pārbaužu programmā arī tiks pētīts, vai gaļā neatrodas zirgu pretsāpju medikaments fenilbutazons, kas cilvēkiem ir kaitīgs, un atbilstoši likumam tam nevajadzētu nokļūt pārtikas ķēdē.

Kamēr Lielbritānijā un Īrijā zirga gaļas ēšana netiek uzskatīta par pieņemamu, Beļģijā, Francijā, Ķīnā, Krievijā, Kazahstānā, Itālijā un citviet tā tiek lietota uzturā.

Tikmēr eksperti secina, ka zirga gaļas uzdošana par liellopu gaļu bijusi ļoti ienesīga.

«Liellopu gaļa kilogramā maksā četrus eiro (2,81 latu), kamēr zirga gaļa nemaksā vairāk par 90 centiem (63 santīmiem),» laikrakstam «The Irish Times» skaidroja profesors Patriks Vols. «Šī ir krāpšanās milzīgā apmērā. Un cilvēki, kas aiz tā stāv, pelnīja milzu naudu.»

Komentāri (20)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu