Mūziķe: «Pussy Riot» dalībnieces varētu atbrīvot pirms termiņa beigām (12)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: ITAR-TASS/Scanpix

Joprojām pastāv iespēja, ka Krievijas varasiestādes pirms tiesas piespriestā termiņa beigām no cietuma varētu atbrīvot pankgrupas «Pussy Riot» mūziķes Nadeždu Tolokoņņikovu un Mariju Aļohinu, otrdien sacīja viņu grupas biedrene Jekaterina Samuceviča, kuru tiesa jau no reāla cietumsoda izciešanas atbrīvojusi.

«Galvenais uzdevums ir atbrīvot Nadju un Mašu,» intervijā ziņu aģentūrai AFP sacīja Samuceviča. «Man šķiet, ja mums izdosies īstenot tiesisko aizsardzību ļoti augstā līmenī, pastāv iespēja, ka viņas [no cietuma] iznāks laukā ātrāk, nevis pēc divu gadu cietumsoda izciešanas.»

«Skaidrs, ka «Pussy Riot» lieta neuzlabo [Krievijas prezidenta Vladimira] Putina situāciju,» sacīja mūziķe. «Putinam joprojām uzdod neērtus jautājumus par cietumā turētajām «Pussy Riot» dalībniecēm, un es uzskatu, ka viņam turpinās tos uzdot, īpaši ņemot vērā, ka tuvojas Soču Olimpiāde. Bet es nezinu, kā uzvedīsies valsts institūcijas, ko tās darīs.»

Viņa atzina, ka lielāko daļu laika velta, kārtojot «Pussy Riot» lietas juridiskos jautājumus.

Samucevičai noteikti strikti ierobežojumi. Mūziķei aizliegts izbraukt ārpus Krievijas, un viņa nevar pamest Maskavu, iepriekš nesaņēmusi varasiestāžu atļauju.

Par ieslodzīto biedreņu apmeklēšanu nevar būt ne runas, sacīja mūziķe, norādot, ka varasiestādes nav ļāvušas viņai sarunāties ar grupas biedrenēm par telefonu, arī tad ne, kad viņa zvanījusi ar izdomātu vārdu.

«Es varu ar viņām sazināties rakstveidā, cenzori man to ļauj, līdz šim viņi mani nav ierobežojuši,» sacīja mūziķe.

Pirms gada, 21.februārī, piecas «Pussy Riot» dalībnieces Maskavas Kristus Pestītāja katedrālē sarīkoja «panku lūgšanu» «Dievdzemdētāja, padzen Putinu!».

Akcijas dalībnieces uzskrēja uz paaugstinājuma līdzās baznīcas ikonostasam, kur pārkrustījās, metās ceļos un lēkāja, līdz viņas no turienes aizdzina baznīcas darbinieki.

No Maskavas katedrālē, kā arī citā akcijā, kas tika sarīkota Jelohovas Dieva parādīšanās baznīcā, uzfilmētā videomateriāla un studijā ierakstītā skaņas celiņa tika radīts dziesmas «Dievdzemdētāja, padzen Putinu!» videoklips.

Maskavas tiesa augustā piesprieda trim pankgrupas dalībniecēm - Nadeždai Tolokoņņikovai, Marijai Aļohinai un Jekaterinai Samucevičai - divu gadu cietumsodu, atzīstot apsūdzēto vainu huligānismā, kas motivēts ar reliģisko naidu.

Izskatot apelācijas prasību 10.oktobrī, Maskavas tiesa Samucevičai iepriekš piespriesto reālo cietumsodu aizstāja ar nosacītu sodu un lika viņu atbrīvot tiesas zālē. Abām pārējām akcijas dalībniecēm tām iepriekš piespriestais sods tika atstāts spēkā.

Vēl divas «Pussy Riot» dalībnieces, kuru vārdi publiski netiek atklāti, esot aizbēgušas no Krievijas.

Aļohina sodu izcieš cietumā Permā, bet Tolokoņņikova - Mordvijā.

Komentāri (12)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu