«Forevers» zirga gaļas skandālā vaino konkurentus (31)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Foto:Edijs Pālens/LETA

Gaļas pārstrādes uzņēmuma SIA «Forevers» nomelnošanā vainīgi varētu būt konkurenti, kuri varētu vēlēties ar reiderisma metodēm pārņemt veiksmīgi strādājošu uzņēmumu, kura gada apgrozījums ir ap 15 miljoniem latu. Turklāt apšaubāms, vai izmeklējumus veikusī Vācijas laboratorija izmeklējumiem saņēmusi tieši «Forevera» produkciju, biznesa portālam «Nozare.lv» atzina «Forevera» zinātniskā konsultante un veterinārārste Anita Lancmane.

Viņa arī norādīja, ka «Forevers», visticamāk, vērsīšoties tiesībsargājošās institūcijās.

«Izplatītā nepārbaudītā informācija iedragā uzņēmuma reputāciju, un uzņēmums neizslēdz, ka tas ir agresīvi īstenots ļaunprātīgs solis no uzņēmuma iespējamo pārņēmēju vai konkurentu puses, lai pārdalītu gaļas pārstrādes tirgu Latvijā. Acīmredzams, mūsdienās reiderisma paņēmieni kļūst arvien rafinētāki un daudzveidīgāki, tostarp izmantojot pasaulē pašlaik aktuālu skandālu,» atzina Lancmane.

Uzņēmuma vadība šodien ir sasaukusi iekšējo kvalitātes vadības grupu, kas vērtēs izejvielu aprites ķēdi un pārbaudīs piegādātāju sarakstu, kas, iespējams, ar nepatiesu informāciju pavadzīmēs ir maldinājuši uzņēmumu. Uzņēmumam esot pamats domāt, ka gaļas piegādātāji, iespējams, šādi ir rīkojušies arī pret citiem gaļas pārstrādes uzņēmumiem Latvijā, jo atsevišķās kautuvēs nokauto zirgu skaits nesakrīt ar dažādos gaļas pārstrādes uzņēmumos oficiāli piegādāto zirga gaļas daudzumu.

«Aicinām valsts institūcijas, pirms sniegt informāciju sabiedrībai, skrupulozi izvērtēt savu darbinieku profesionālo ētiku, jo neizpratni rada, kāpēc šāds sitiens vērsts tikai un vienīgi pret «Foreveru»,» norādīja uzņēmuma pārstāve.

Viņa arī norāda, ka uzņēmuma vadībai nav skaidrs, kāpēc uzņēmums tika informēts par presē izskanējušajiem pārbaužu rezultātiem krietnu laiku pēc tam, kad ziņa bija izplatīta presē. Tāpat neesot droši zināms, vai Vācijā testētie paraugi patiešām nākuši no «Forevera».

«Oficiālus Pārtiks un veterinārā dienesta (PVD) pārbaužu rezultātus uzņēmums joprojām nav saņēmis vispār. Tāpēc mums liegta iespēja pārbaudīt, vai respektablā Vācijas laboratorija tiešām ir saņēmusi īstos produkcijas paraugus. Uzņēmums pašlaik veic iekšējo un ārējo pārbaudi, piesaistot neatkarīgus ekspertus, un par pārbaudēs konstatēto noteikti informēs sabiedrību,» norādīja Lancmane.

Tāpat viņa sacīja - viens no izskaidrojumiem varētu būt, ka uzņēmumam nesen tika izteikts uzņēmuma pārpirkšanas piedāvājums, kas gan ticis noraidīts.

Uzņēmums arī vēlas informēt savus ilggadējos sadarbības partnerus, ka uzņēmuma darbība tiek turpināta un situācija tiks atrisināta. Tāpat tiks veikti visi nepieciešamie soļi, lai aizsargātu uzņēmumu no turpmākām ļaunprātībām.

Kā ziņots, vakar pēcpusdienā PVD paziņoja, ka no pārtikas drošības, dzīvnieku veselības un vides zinātniskā institūta «Bior» ir saņēmis testēšanas pārskatus, kas apliecina, ka visos 10 PVD ņemtajos SIA «Forevers» ražotās produkcijas un izejvielu paraugos ir konstatēta zirga gaļa. Paraugi izmeklēti akreditētā «Eurofins/GfA» laboratorijā Vācijā.

Veicot pārbaudi «Foreverā», kuram SIA «Aibi» kautuve piegādājusi zirga gaļu, pavadzīmēs norādot, ka tā ir liellopu gaļa, PVD paņēma produktu paraugus un nosūtīja laboratoriskai izmeklēšanai, lai noteiktu, vai tie satur zirga gaļu. SIA «Forevers» ražoto produktu marķējumā zirga gaļa kā sastāvdaļa nav minēta.

Produkti, kuros konstatēta zirga gaļa, gaļas pārstrādes uzņēmumam SIA «Forevers» būs jāatsauc no tirdzniecības un jāpārmarķē.

Uzņēmums varēs turpināt savas produkcijas izplatīšanu, taču tam pirms produktu laišanas tirdzniecībā būs jāpierāda, ka tie nesatur zirga gaļu, vai arī produktu sastāvdaļu marķējumā jānorāda, ka tie satur zirga gaļu, norāda PVD.

Tikmēr, rūpējoties par pircēju drošību, lielveikalu tīklos līdz turpmākajai informācijai tiek apturēta gaļas pārstrādes uzņēmuma «Forevers» produkcija, kuras sastāvā ir norādīts «liellopu gaļa».

Savukārt vairākas kautuves atzinušas, ka gaļas pārstrādes uzņēmumi dažādu apsvērumu dēļ nevēlas pieņemt zirga gaļu no kautuvēm, līdz ar to šī gaļa vienkārši tiek noformēta kā liellopu gaļa, un tā ir Latvijā vispārpieņemta prakse.

Komentāri (31)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu