Balodis neuzskata, ka pēc zirga gaļas skandāla PVD būtu «jāripo galvām» (54)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens/LETA

Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) ģenerāldirektors Māris Balodis pirmdien tiksies ar zemkopības ministri Laimdotu Straujumu, lai pārrunātu viņas paziņoto par iespējamām izmaiņām PVD zirga gaļas skandāla dēļ.

Balodis pirmdienas rītā intervijā Latvijas Radio norādīja, ka šī informācija izskanēja piektdienas pēcpusdienā, bet ar ministri viņš tiksies šodien, kad arī varēs sniegt komentārus.

Viņš gan nepiekrīt, ka šajā skandālā būtu kāda PVD atbildība, jo pēc būtības, kā to nosaka Eiropas Savienības tiesību akti, par pārtikas drošumu un nekaitīgumu atbild ražotājs, savukārt PVD veic pārbaudes, lai pārliecinātos, ka normatīvo aktu prasības ir izpildītas.

Balodis skaidroja, ka pirms skandāla izcelšanās Eiropā, PVD neveica pārbaudes, vai liellopu gaļas produktos ir zirga gaļas klātbūtne, jo šādas pārbaudes ir pietiekami dārgas, turklāt ikdienā fiziski nevar izsekot visu nokauto liellopu, cūku aitu vai citu lopu «tālākajam liktenim».

Balodis norādīja, Latvijā gadā nokauj 416 zirgus, kamēr nokauto liellopu skaits mērāms 100 000 tūkstošos un, ņemot vērā, ka inspektori uzņēmumus apmeklē ne biežāk kā trīs reizes gadā, turklāt pavadzīmēs norādīts, ka tas ir liellops nevis zirgs, šo niecīgo procentu atklāt ir ļoti grūti.

PVD ģenerāldirektors atgādināja, ka zirga gaļas klātbūtne nav tas, par ko sabiedrībai būtu jāsatraucas, norādot, ka vairāk uzmanības būtu jāpievērš dažādām blakusvielām, kas rada draudus patērētāju veselībai.

Jau ziņots, ka Straujuma atzina - saistībā ar zirga gaļa skandālu varētu notikt pārbīdes PVD, vienlaikus norādot, ka Balodis, visticamāk, paliks savā amatā.

«Esam izvērtējuši, kas notiek PVD saistībā ar zirga gaļas skandālu. Tā nav tikai Latvijas problēma, bet gan visas Eiropas jautājums, jo atklāj nepietiekošu kontroli pār pārtikas produkcijas izsekojamību,» sacīja Straujuma, vēstīja LETA.

«Tas nenozīmē, ka būtu jāaiziet PVD ģenerāldirektoram. Tomēr zināmas pārmaiņas un rotācijas PVD vadībā acīmredzot tiks veiktas,» atzina ministre.

Viņa arī norādīja, ka PVD darot visu, lai kontrolētu zirga un liellopu gaļas izsekojamību kautuvēs.

«Tas, ko PVD dara kautuvē, - uzspiež zīmogu, ka attiecīgā gaļa ir liellops vai zirgs. Jautājums ir, kas notiek tālāk ar pavadzīmēm un cik lielā mērā savu izejvielu pārbauda pats ražotājs,» sacīja Straujuma.

Komentāri (54)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu