Vaidere: Krievijas ĀM pārstāvis izdomā citātus un pēc tam pats apvainojas (45)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Agnese Gulbe/LETA

Eiropas Parlamenta (EP) deputāte Ineses Vaidere izbrīnīta par Krievijas Ārlietu ministrijas (ĀM) izplatīto paziņojumu, nosodot deputātes rīkoto preses konferenci «Dāvids un Goliāts: Mazās tautas totalitāro režīmu jūgā».

«Rodas iespaids, ka viens otrs ierēdnis Krievijas ĀM vēl arvien domā, ka pārstāv Padomju Savienību un uztver PSRS totalitārā jūga apspriešanu Eiropas Parlamentā par jaukšanos viņu iekšējās lietās. Pirms izplatīt apsūdzības, es ieteiktu Aleksandram Lukaševičam [Krievijas ĀM oficiālais pārstāvis] pirmām kārtām noklausīties viņam, acīmredzot, pieejamo konferences audioierakstu. Tad nebūtu vajadzīgs pašam izdomāt neeksistējošus citātus, uz kuriem pēc tam arī pašam apvainoties,» norādīja Vaidere.

Komentējot totalitārā komunisma pielīdzināšanu nacismam, Vaidere apstiprināja, ka konferences dalībnieki patiešām šajā jautājumā esot bijuši vienoti: «Totalitārā komunisma noziegumi ir jāizmeklē un vainīgie jāsoda tieši tāpat kā tika izmeklēti nacisma noziegumi un vainīgajiem tāpat jāsaņem sods. Konferencē izskanēja, ka šajā aspektā nepieciešama Nirnberga II.»

Deputāte pauž nožēlu, ka Krievija pēc PSRS sabrukuma tā arī nav spējusi izvērtēt PSRS totalitārā režīma noziegumus.

«Tā nav tiesājusi NKVD noziedzniekus. Tas ir kā spļāviens sejā visiem tiem Latvijas un citu valstu pilsoņiem, kuri padomju koncentrācijas nometnēs tika nogalināti vai neatgriezeniski sabojāja savu veselību. Krievijas kā Padomju Savienības tiesību un pienākumu pārmantotājas uzdevums būtu domāt, kā šiem cilvēkiem maksāt kompensācijas, gluži tāpat kā kompensācijas saņem nacistu koncentrācijas nometnēs cietušie,» pauda Vaidere.

Jau ziņots, ka Krievijas ĀM saistībā ar šo konferenci pagājušajā nedēļā izplatīja paziņojumu.

Krievija nosoda Vaideres rīkoto konferenci par mazo tautu likteni

«Uzskatām, ka tāda pieeja ir vēstures falsifikācijas mēģinājums, atklāts cinisms un zaimošana attiecībā pret tiem, kas atbrīvoja pasauli no «brūnā mēra» šausmām. Tamlīdzīgi gājieni aizskar Nirnbergas tribunāla nosodīto noziegumu pret cilvēci miljoniem upuru,» ceturtdien paziņoja Krievijas Ārlietu ministrija.

«Rodas iespaids, ka brīžiem konferences organizatoru spriedumi bija ārpus realitātes adekvātas uztveres rāmjiem un bija tieša iejaukšanās mūsu valsts iekšējās lietās. Konkrēti runa ir par eirodeputātes Vaideres izteikumiem, Čečenijas Republiku nosaucot par «paverdzinātu Eiropas valsti»,» norādīja Krievijas ĀM.

Komentāri (45)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu