Divi Saeimas deputāti dosies «ekskursijā» pa brūkošajiem Latvijas ceļiem (44)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Čīka/LETA

Lai pievērstu Saeimas deputātu uzmanību gadiem ieilgušajam degradējošajam stāvoklim uz Latvijas ceļiem un skaidrotu, kā valsts ceļus ietekmējis nepietiekamais finansējums nozarei, biedrība «Latvijas Ceļu būvētājs» šodien rīko pirmo no četriem braucieniem pa Latvijas novadiem - pa Kurzemi.

Uz aicinājumu piedalīties braucienā pa Kurzemes novada kritiskākajiem ceļu posmiem atsaucies «Saskaņas Centra» deputāts Andrejs Elksniņš ar savu palīgu, kā arī Reformu partijas deputāts Edmunds Demiters ar savu palīdzi.

Kopumā uzaicinājums piedalīties vismaz vienā no četriem biedrības «Latvijas Ceļu būvētājs» rīkotajiem braucieniem tika nosūtīts visiem 100 Saeimas deputātiem, aicinot viņus klātienē iepazīties ar ceļu stāvokli Latvijas reģionos, it īpaši tajos, no kuriem deputāti ir ievēlēti.

Uz aicinājumu kopumā atbildējuši 25 Saeimas deputāti. No tiem 15 parlamentārieši pieņēmuši ielūgumu un piedalīsies vismaz vienā no četriem piedāvātajiem braucieniem, savukārt desmit deputāti dažādu iemeslu dēļ dalību atteikuši. Pārējie 75 deputāti nav uzskatījuši par vajadzīgu reaģēt uz viņiem izteikto piedāvājumu klātienē pārliecināties par dramatisko ceļu stāvokli Latvijas reģionos un uzklausīt speciālistu skaidrojumu par to, kāpēc šāda situācija radusies un kā iespējams to risināt.

«Kopumā visatsaucīgākie uz mūsu aicinājumu bija tieši «Reformu partijas» deputāti, kas ir pat pārsteidzoši, ņemot vērā, ka viņiem salīdzinājumā ar citu frakciju deputātiem par autoceļu nozari ir mazāka atbildība. Piemēram, uz braucienu nav pieteicies neviens no sešiem Saeimas neatkarīgajiem deputātiem, kā arī tikai viens «Vienotības» frakcijas deputāts, lai gan tieši šie deputāti ir uzņēmušies atbildību par Satiksmes ministriju un līdz ar to – autoceļu nozari,» norāda biedrības «Latvijas Ceļu būvētājs» valdes priekšsēdētājs Andris Bērziņš.

No «Reformu partijas» vismaz vienā no četriem braucieniem piekrituši piedalīties seši Saeimas deputāti (Juris Viļums, Inga Bite, Kārlis Eņģelis, Demiters, Jānis Ozoliņš un Guntars Bilsēns), no nacionālās apvienības «Visu Latvijai!» – «Tēvzemei un Brīvībai/LNNK» – četri (Kārlis Krēsliņš, Romāns Naudiņš, Inese Laizāne un Imants Parādnieks), divi no «Saskaņas centra» (Elksniņš un Ivans Klementjevs) un Zaļo un zemnieku savienības (Iveta Grigule un Jānis Dūklavs), bet no «Vienotības» – viens parlamentārietis - Arvils Ašeradens.

Kopumā biedrība «Latvijas Ceļu būvētājs», kas apvieno 19 lielākos Latvijas ceļu būves uzņēmumus, pavasarī plāno rīkot četrus braucienus. Braucienus paredzēts rīkot šodien pa Kurzemes, 19.aprīlī - pa Zemgales, 26.aprīlī - pa Latgales ceļiem, bet 10.maijā plānots brauciens pa Vidzemes kritiskākajiem ceļu posmiem.

Braucienu laikā parlamentāriešiem būs iespēja klātienē iepazīties ar dramatisko ceļu stāvokli Latvijas reģionos un uzklausīt speciālistu skaidrojumu par to, kāpēc šāda situācija konkrētajā ceļa posmā radusies un kā iespējams to risināt.

«Apzinoties, ka galavārds Latvijas autoceļu nozares likteņa lemšanā jāpieņem arī Saeimas deputātiem, vēlamies viņus klātienē iepazīstināt ar situāciju, kas valda uz Latvijas ceļiem, kā arī likt viņiem sadzirdēt Latvijas iedzīvotājus, kuri ik dienas cieš zaudējumus, pārvietojoties pa šiem ceļiem. Esam jau sastapušies ar Finanšu ministrijas absolūtu intereses trūkumu situācijas risināšanā, taču ceram, ka tautas kalpus tomēr interesē pašreizējā situācija un viņu atsaucība būs liela,» norāda Bērziņš.

Visos braucienos piedalīties tiks aicināti arī plašsaziņas līdzekļu pārstāvji. Konkrētāku informāciju par izbraukšanu un maršrutiem, kā arī datus par deputātu atsaucību biedrība sniegs nākamās nedēļas sākumā.

Kā liecina aprēķini, kopumā ceļu lietotāji no automobiļu autokilometru un laika zaudējuma, braucot pa valsts ceļiem, zaudē 585 miljonus latu gadā. Savukārt nesen publicētajā Pasaules ekonomikas foruma ekspertu veiktajā pētījumā 144 valstu konkurencē Latvija ierindota 99.vietā līdzās Tanzānijai, Zimbabvei un Zambijai.

Komentāri (44)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu