Iesim talkā ogrēniešiem! (18)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reinis Oliņš/Apollo

Milzu ūdens masas 16.aprīļa naktī izgājušas cauri Ogres pilsētas Rībelītes rajonam pie Norupītes ietekas Ogres upē, un simtiem kubikmetru ledus iesprūdis Norpītes kreisā krasta iedzīvotāju mājās. Sešas dienas māju iedzīvotāji cīnījās ar ūdeni, ledu un dubļiem, vienlaikus izjūtot prieku par to, ka palikuši dzīvi.

Pavasara saule plūdos nomocītajos cilvēkos modina cerību, ka pietiks spēka no jauna uzbūvēt sašķiebto māju pamatus un sienas, izžāvēt telpas un sakopt dārzus. Spēki pamazām izsīkst – ledus nekūst, nolauztie koki spokojas upes krastos un izpostītajos dārzos, dubļu kārta ap ēkām un uz ceļiem apgrūtina darbus.

Biedrība «Mazais dambītis» ir apzinājusi darbus, kurus iedzīvotāji nespēj paveikt pašu spēkiem – ledus skaldīšana un izvešana, koku zāģēšana un sagarināšana, zemes uzvešana un izlīdzināšana uz ceļiem un dārzos, upes izskaloto atkritumu savākšana.

Rībelītes rajona iedzīvotāju posts un nelaimes izplatās sociālajos tīklos un medijos, tās iemūžinātas daudzu līdzi jutēju foto, video kamerās un viedtālruņos. Paldies katram, kurš ar savas pilsonisko rīcību iesaistījis un palaidis informāciju apritē. Ir sajūta, ka neesam vieni, ka cilvēku atbalsts dos jaunu spēku un gaišāku skatu.

Aicinām katru, kurš plūdu dienās uzņēmis bildi vai pabijis uz kāda no izpostītajiem dambjiem, piedalīties akcijā «veido mazu dambīti pats» un talkas dienā atnest pa akmenim pārrautajam dambim. Liksim tos vienu pie otra un veidosim dambi paši. Fotografēsimies pie upes, kas šobrīd brīvi plūst uz jūru un priecāsimies, ka esam sveiki un veseli!

Būs vajadzīgi koku sazāģētāji un sagarinātāji māju pagalmos un upes kratsos, ledus skaldītāji un iznesēji no pārrautajā dambī noplūdušajām mājām. Aicinām nākt talkot gumijas zābakos, ūdens necaurlaidīgā mētelī un cimdos. Ņemt līdzi motorzāģi, grābekļus un zaru griežamās šķēres.

Aicinām tos, kuri nevar piedalīties talkā, ziedot plūdos cietušajiem māju žāvēšanai un iedzīves atjaunošanai.

Šķiet, ka jauns, mazs dambītis Ogres upei noderētu!

Tiekamies sestdien 27.aprīlī pie plūdu epicentrā pie Norupītes pl. 09:00.

Talkas koordinatore Inese Platpīre.

Komentāri (18)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu