«Tele2» ātrums 4G tīklā sasniedz 115 megabitus sekundē (50)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: publicitātes foto

Šāds mobilā interneta ātrums nodrošina iespēju zibenīgi atvērt ikvienu mājas lapu, lejupielādēt augstas kvalitātes bildi mazāk kā sekundē, savukārt vienas filmas failu - vien pāris minūtēs. Tāpat bez traucējumiem var tiešsaistē spēlēt spēles, straumēt mūziku un rīkot videokonferences. Pašlaik testa mērķiem «Tele2» ir uzbūvējis 4G bāzes stacijas Bauskas novada Codes pagastā, Siguldas novada Siguldas pagastā un Tukumā.

Veicot testus ceturtās paaudzes jeb 4G tīklā, «Tele2» «laboratorijas apstākļos» ir sasniedzis mobilā interneta ātrumu 115 megabitu sekundē (Mbps), portālu «Apollo» informēja «Tele2» sabiedrisko attiecību konsultante Egita Māliņa.

«Reālistiski vērtējot, lielāko valsts daļu pārklājošs 4G tīkls būs pieejams ap 2018.gadu. Arī 3G tīkls tika attīstīts vairāku gadu garumā. 2005. gadā «Tele2» bija pirmais mobilo sakaru operators Latvijā, kas uzsāka darbību 3G tīklā, tomēr par pilnvērtīgu šīs tehnoloģijas darbību gan pārklājuma, gan ātruma ziņā varam runāt tikai tagad – šogad pabeidzot sakaru tīkla modernizāciju, nodrošināsim ātrgaitas mobilo internetu 3G tīklā 95% valsts iedzīvotāju,» saka «Tele2» valdes priekšsēdētājs Valdis Vancovičs. «Esam gatavi 4G pakalpojumus komercrežīmā klientiem piedāvāt jau šajā rudenī, tomēr mūsu pieeja ir pragmatiska, uz klientu orientēta, tāpēc vērtēsim tirgus situāciju. Pasaulē tikai tagad ražotāji sāk aktīvāk pievērsties 4G telefonu un iekārtu segmentam, lai būtu pieejama plašāka izvēle par pieejamākām cenām. Tāpat arī šobrīd operatori var iegādāties nepieciešamās 4G bāzes stacijas par 50% mazāku cenu nekā pirms gada, kas nozīmē, ka klientiem nebūs jāpārmaksā.»

Pašlaik Latvijā viedtelefonu, planšetdatoru un modemu, kuri atbalsta 4G datu pārraides savienojumu, piedāvājums ir šaurs un par salīdzinoši augstu cenu.

«Tele2» atgādina, ka 2012.gada janvārī izsolē par 742 tūkstošiem latu nopirka nepieciešamās 2,5-2,69 gigahercu (GHz) radiofrekvenču spektra lietošanas tiesības, kas gan ir izmantojamas tikai no 2014.gada 1. janvāra. Šī frekvenču josla ir vislabāk piemērota 4G pakalpojumu sniegšanai blīvi apdzīvotā pilsētvidē. Latvijā izsolē galvenā loma bija augstākas cenas solīšanai. Interesanti, ka, lai Igaunijā iegūtu 4G frekvenču tiesības, operatori sacentās, solot lielāku bāzes staciju skaitu, savukārt Lietuvā vajadzēja sagatavot biznesa plānu.

V.Vancovičs piebilst, ka pasaules mērogā «Tele2» ir viens no pirmajiem mobilo sakaru operatoriem, kas piedāvā pakalpojumus 4G tīklā. Visplašākā 4G pieredze «Tele2» ir Zviedrijā, kur 4G tīkls ir pieejams 99% Zviedrijas iedzīvotāju. Pērn «Tele2» Zviedrijā bija arī pirmais mobilo sakaru operators Eiropā, kas sāka pārdot viedtelefonus, kuri darbojas 4G tīklā.

Lietuvā «Tele2» piedāvā 4G pakalpojumus kopš šī gada marta, sākotnēji piecās pilsētās - Alītā, Marijampolē, Mažeiķos, Jonavā un Utenā. Iekļaujot bezlimita datu pakalpojumu, «Tele2» nodrošina tarifu plānus, kuru cena ir atkarīga no klienta izvēlētā mobilā interneta ātruma un svārstās no Ls 3,9 līdz Ls 9,9. Lietuvā «Tele2» ir 1 793 000 klienti, kas ir 51% no kopējā iedzīvotāju skaita.

Igaunijā «Tele2» 4G pakalpojumus piedāvā no pagājušā gada beigām Tallinā un tās apkārtnē, kā arī Tartu, bet šogad tīkls tiks uzbūvēts arī Tartu, Johvi, Kohtla-Jārve un Narvā. «Tele2» klientiem nodrošina neierobežotu 4G ātrumu, piedāvājot trīs tarifu plānus, kuru cena - Ls 7, Ls 14 un Ls 21 - mainās atkarībā no datu pakalpojumu lietošanas apjoma. Igaunijā «Tele2» ir 510 000 klienti, kas ir 40% no kopējā iedzīvotāju skaita.

Komentāri (50)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu