Ogrē palu postījumu novēršanai varētu būt nepieciešams pusmiljons latu (11)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Apollo

Ogrē palu postījumu novēršanai un dambja pārbūvei varētu būt nepieciešams vismaz pusmiljons latu, aģentūrai LETA sacīja Ogres novada domes pārstāvis Nikolajs Sapožņikovs.

Plūdiem beidzoties, Ogres novada pašvaldība organizēja darbus plūdu nodarīto postījumu likvidēšanai. No ledus sanesumiem atbrīvotas ielas dārzkopības sabiedrībā «Ogre» Ogresgala pagastā un applūdušajās teritorijās Ogrē, atjaunots grants segums Kalmju, Cīniju, Ogres un Plūsmas ielās Ogrē, kā arī Krasta alejā dārzkopības sabiedrībā «Ogre».

Pašvaldība organizēja arī atkritumu konteineru uzstādīšanu, lai no plūdos cietušajiem īpašumiem iedzīvotāji varētu izmest sabojātās un turpmākai lietošanai nederīgas mantas. Konteineri tiek piepildīti ļoti ātri, SIA «Ķilupe» pilnos aizgādā uz izgāztuvi un to vietā uzstāda tukšos.

Ogrē, ielās pie pārrautā dambja, pēc pašvaldības pasūtījuma aģentūra «Mālkalne» plūdu skartajos īpašumos veica dzeramā ūdens aku, kanalizācijas aku un bedru, pagrabu un pagalmu sūknēšanu, kā arī iedzīvotāju nodrošināšanu ar dzeramo ūdeni, pievedot to cisternās. Ūdens no īpašumos esošajām akām vēl arvien nav lietojams pārtikā. Novada pašvaldība ir noslēgusi līgumu ar institūtu «BIOR» par ūdens analīžu veikšanu plūdu skartajos īpašumos.

Plūdu seku likvidēšanai no pašvaldības budžeta jau izlietoti 16 817 lati, kas pārsniedz novada domes piešķirtos 10 000 latu, turklāt plūdus seku novēršanas darbi turpinās. Pašvaldība lēš, ka priekšā vēl gaidāmi izdevumi plūdu rezultātā sabojāto ceļu atjaunošanai lauku Meņģeles pagastā, plūdu pārrautā dambja labošanai Ogrē un virknei citu darbu, kas varētu izmaksāt ap 41 000 latu.

Pašvaldības īpašumu sakārtošanai bez jau pieminētajiem izdevumiem ievērojamas summas nākšoties izlietot dambja rekonstrukcijai atbilstoši hidrotehnisko būvju prasībā, kas varētu izmaksāt vismaz ap pusmiljonu latu. Komunikāciju tilta balstu remontam orientējošā izmaksu tāme ir 86 000 latu, bet Ogres upes gultnes tīrīšana virs Ogres HES varētu izmaksāt 96 000 latu.

Šodien Ogrē arī Ministru prezidents Valdis Dombrovskis palīdzējis atbrīvot teritoriju no gružiem, informēja Sapožņikovs.

Vienā no ūdens skartajām ēkām atgriezusies deviņu cilvēku ģimene, bet pārēji evakuētie un projām aizgājušie savās mājās vēl nav atgriezušies un viņiem varētu būt sarežģīti to darīt, ņemot vērā postījumu apjomu. Ūdens Ogres novadā vairs neklāj kādu teritoriju, taču vairākās vietās ir palikusi dubļaina zeme.

Postījumu apzināšana turpinās un otrdien, 30.aprīlī, gaidāma Ogres novada domes ārkārtas sēde, kurā plānots pieņemt saistošos noteikumus, lai palielinātu līdzekļu apjomu, ko pašvaldība var izmaksāt palos cietušajiem. Izmaiņas veiks, jo Latvijas valdība arī sola palīdzēt plūdu skarto teritoriju iedzīvotājiem sakārtot izpostītos mājokļus. Finansējumu iecerēts piešķirt no valsts budžeta programmas «Līdzekļi neparedzētiem gadījumiem», un tas būs 50% apmērā no summas, kuru pašvaldība būs izmaksājusi iedzīvotājiem mājokļa atjaunošanai.

Iedzīvotājiem par palīdzības saņemšanu, kas saistīta ar plūdu nodarītajiem zaudējumiem viņu mājoklim, jāvēršas ar iesniegumu savā pašvaldībā.

Kā ziņots, visos Daugavas posmos ir vērojama ūdens līmeņa samazināšanās, un var teikt, ka palu lielākās briesmas ir aiz muguras, savukārt Gaujā vēl vērojamas ūdens līmeņa svārstības un jāraugās, kā situācija attīstīsies, aģentūrai LETA pastāstīja Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra hidroloģe Inese Latkovska.

Ūdens līmenis samazinājies arī Daugavas pietekās - Dubnā, Rēzeknē, Aiviekstē, Ogrē un Lielajā Juglā.

Komentāri (11)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu