Rīgā reģistrēti 28 velorikšas un viens pasažieru velosipēds 10 cilvēkiem (6)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens/LETA

Iestājoties pavasarim un tūrisma sezonai, Rīgā reģistrēti jau 28 velorikšas un viens pasažieru velosipēds 10 cilvēkiem, savukārt velorikšu darbību kontrolējošajās iestādēs jau saņemtas pirmās sūdzības un konstatēti vairāki pārkāpumi, aģentūra LETA uzzināja Rīgas domes Satiksmes departamentā.

Pērn, ieviešot velorikšu satiksmes regulējumus, pasažieru velosipēda kustības maršrutu atļaujas bija saņēmuši 19 velorikšas.

Departamenta Kontroles dienests pagaidām nav fiksējis pārkāpumus velorikšu darbībā, tomēr departamenta sabiedrisko attiecību pārstāve Una Ahuna-Ozola atzina, ka, spriežot pēc atsauksmēm mikroblogošanas vietnē «Twitter», daļu rīdzinieku neapmierina velorikšām skanošā skaļā mūzika, vairāki cilvēki sūdzējušies par pasažieru velosipēdu agresīvo braukšanas stilu.

Rīgas Pašvaldības policijas pārstāve Inese Tīmane apstiprināja, ka sezona ir sākusies arī velorikšām un tie nonākuši pašvaldības policistu uzmanības lokā.

Patlaban fiksēti jau vairāki pārkāpumi un uzsāktas lietvedības, tomēr konkrētu skaitu Tīmane nevarēja nosaukt, jo informācija vēl neesot apkopota.

Visbiežāk konstatētie pārkāpumi ir saskaņotā maršruta neievērošana, ceļu satiksmes noteikumu pārkāpšana, braukšana bez atbilstoša aprīkojuma vai numuru zīmēm.

Arī policijā saņemtas sūdzības par velorikšu skaļo mūziku, tomēr līdz šim visas pretenzijas bijušas nekonkrētas, nenorādot ne konkrētu vietu, ne velorikšu numuru, atzina Tīmane.

Kā ziņots, Rīgas domes apstiprinātajos saistošo noteikumu grozījumos, kas stājušies spēkā no 13.oktobra, ir nosauktas ielas, pa kurām drīkst pārvietoties ar velorikšām, un minēts, kuras ielas velorikšu maršrutos ir aizliegts iekļaut. Noteikumi paredz, ka pasažieru velosipēdi varēs braukt dzīvojamās zonās, parku teritorijās un pa tām piegulošajām ietvēm - kustības maršruta diennakts atļaujas tiks izsniegtas maršrutiem, kas savienos netālu esošas dzīvojamo zonu vai parku teritorijas, kā arī tos ielu posmus, kas palīdzēs nokļūt līdz pasažieru ostai Eksporta ielā, un ielu posmos jūgendstila ēku apskatei klusajā centrā. Diennakts atļaujas paredzēts izsniegt arī maršrutiem pa velosipēdu ceļu Skolas ielā un Ģertrūdes ielas posmā no Skolas līdz Baznīcas ielai.

Darba dienās no plkst.21 līdz 6, brīvdienās un svētku dienās visai diennaktij jāsaņem papildu atļauja kustības maršrutiem ielu posmos, ko ierobežo Daugavas krastmala, Hanzas iela, Stabu iela, Valmieras iela, Satekles iela, Marijas iela, 13.janvāra iela un Tērbatas ielas posmā no Stabu ielas līdz Artilērijas ielai.

Velorikšu maršrutos aizliegts iekļaut Aleksandra Čaka ielu, Brīvības ielu, Eksporta ielu, Hanzas ielu, Krišjāņa Barona ielu, Krišjāņa Valdemāra ielu, Marijas ielu, Pulkveža Brieža ielu, Satekles ielu, 11.novembra krastmalu un 13.janvāra ielu.

Par pasažieru velosipēda izmantošanu bez tehniskā kārtībā esoša aprīkojuma, par pasažiera vešanu, kurš nav piesprādzējies ar drošības jostu, un līdzīgiem pārkāpumiem var uzlikt administratīvo sodu no 10 līdz 50 latiem. Par pasažieru velosipēda izmantošanu bez apdrošināšanas līguma, par kustības maršrutu atļaujā norādītā pasažieru skaita pārsniegšanu un par transportlīdzekļa vadīšanu bez apliecības var uzlikt administratīvo sodu no 20 līdz 150 latiem. Savukārt bargākais sods paredzēts par maršruta pārkāpšanu un tehnisko drošības prasību ignorēšanu - no 50 līdz 250 latiem.

Noteikumos arī iekļautas dažādas prasības velorikšu aprīkojumam, piemēram, numurzīmei, pirmās palīdzības aptieciņai, velorikšam jābūt aprīkotam ar drošības jostu pasažieriem, gaismas virzienrādītājiem un sarkanas un baltas gaismas lukturiem.

Velorikšu drīkst vadīt persona, kas nav jaunāka par 18 gadiem, un vadītājam vienmēr jābūt līdzi vadītāja apliecībai un pasažieru velosipēda kustības maršrutu atļaujai. Rīgas dome arī noteikusi, ka velorikšam redzamā vietā ir jāpiestiprina pakalpojuma sniedzēja vizītkarte un informācija par pakalpojuma maksu, kā arī lietošanas un drošības noteikumi latviešu valodā un vismaz vēl divās svešvalodās.

Komentāri (6)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu