Bostonas spridzinātājam ekstrēmistiski uzskati bijuši jau pērn, viesojoties Krievijā (5)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/Scanpix

Aizdomās par Bostonas teroraktu sarīkošanu turētajam Tamerlanam Carnajevam, kurš zaudēja dzīvību policijas operācijas gaitā dažas dienas pēc sprādzieniem, ekstrēmistiski uzskati bijuši jau tad, kad viņš pērn viesojās Krievijā, ASV medijiem pastāstīja Dagestānas islāmisti.

Carnajeva brālēns Magomeds Kartašovs, kurš ir vietējais islāmistu līderis, vairāku stundu garumā centies viņu atrunāt no domas par pievienošanos kaujiniekiem.

Krievijas terorisma apkarošanas policija nopratinājusi Kartašovu, kurš patlaban atrodas apcietinājumā saistībā ar pārkāpumiem, kam nav sakara ar Bostonas teroraktiem.

Pusgadu pavadījis Dagestānā, kur ir aktīva islāmistu nemiernieku kustība, Carnajevs pērn jūlijā atgriezās ASV.

Dagestānas islāmistu organizācijas «Taisnīgo savienība» biedri, Dagestānas pilsētā Kizļarā tiekoties ar ASV žurnālistiem, pastāstīja par saviem kontaktiem ar Carnajevu.

«Viņam džihādistu uzskati bija jau tad, kad viņš šeit ieradās,» laikraksta «The New York Times» žurnālistam sacīja organizācijas biedrs Zaurs Zakarjajevs.

«Es uzskatu - tāpēc, ka viņš bija čečens, viņš juta līdzi savai dzimtenei. Kad viņš ieradās šeit, viņš bija pārsteigts par apstākļiem. Man šķiet - viņš sagaidīja, ka šeit būs totāls karš, ka viena tauta cīnīsies ar otru,» skaidroja Zakarjajevs.

«Taisnīgo savienības» izveidotājs Kartašovs vairāku stundu garumā centies atrunāt Carnajevu no domas par pievienošanas kādam no Ziemeļkaukāza kaujinieku grupējumiem.

«Magomeds viņam plaši skaidroja, ka vardarbīgas metodes ir aplamas,» sacīja Zakarjajevs, piebilstot, ka viņa organizācija neatbalsta Bostonas sprādzienu sarīkošanu.

Kartašovs žurnālam «Time» ar sava advokāta starpniecību skaidroja, ka tieši Carnajevs centies «viņu ievilkt ekstrēmismā».

«Kartašovs mēģināja pārliecināt [Carnajevu] novērsties no ekstrēmisma,» sacīja advokāts.

Vienlaikus kāds cits «Taisnīgo savienības» biedrs Biljals Magomedovs ir, kā šķiet, pozitīvi noskaņots par Bostonas teroraktu sarīkošanas ideju.

«Principā tas, kas notika, ir labi, kaut arī brāļi [Carnajevi] cieta,» viņš sacīja žurnāla «Time» līdzstrādniekam.

«Nepārprotiet mani, bet 11.septembra rezultātā daudzi amerikāņi pārgāja islāmā. Tas, protams, ir cits jautājums, ka cilvēki tur gāja bojā. Bet cilvēki arī sāka interesēties, kāpēc šis solis tika sperts,» skaidroja Magomedovs.

LETA jau ziņoja, ka pie Bostonas maratona finiša līnijas 15.aprīļa pēcpusdienā notika divi sprādzieni, kuros dzīvību zaudēja trīs cilvēki, bet 264 tika ievainoti.

ASV izmeklētāji aizdomās par Bostonas teroraktu sarīkošanu tur divus čečenu imigrantus - brāļus Tamerlanu un Džoharu Carnajevus. 26 gadus vecais Tamerlans zaudēja dzīvību policijas operācijas gaitā. Savukārt Džohars ir aizturēts un šobrīd joprojām ārstējas slimnīcā. Viņam izvirzītas federālās apsūdzības par masu iznīcināšanas ieroču lietošanu. Ja apsūdzības tiks pierādītas tiesā, 19 gadus vecajam čečenu imigrantam var tikt piespriests nāvessods.

Komentāri (5)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu