Krievija noklusējusi vitāli svarīgu informāciju par Bostonas spridzinātāju (55)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/Scanpix

Krievija nav sniegusi vitāli svarīgu informāciju par vienu no Bostonas teroraktu rīkotājiem Tamerlanu Carnajevu, vēsta laikraksts «The Wall Street Journal».

Atsaucoties uz vārdā neminētām ASV amatpersonām, avīze raksta, ka noklusētā informācija ietvērusi īsziņas starp Carnajeva māti un radinieku Krievijā.

ASV varasiestādes tikai nedēļu pēc sprādzieniem uzzinājušas par īsziņām. Pēc vienas amatpersonas teiktā, vismaz vienā īsziņā «vispārēji apspriests džihāds», taču nav tieši pieminēti plāni sarīkot teroraktus.

ASV amatpersonas šīs īsziņas uzskata par vissvarīgāko elementu iztrūkstošajā saziņas ķēdē starp ASV un Krieviju. Kā «The Wall Street Journal» norādīja vairākas amatpersonas, ja par šīm īsziņām būtu bijis zināms, ASV varasiestādes būtu rūpīgāk pievērsušās Carnajevam.

Kad Krievija 2011.gadā informējusi Federālo izmeklēšanas biroju (FIB) par Carnajevu, un tas noticis daļēji tieši šo īsziņu dēļ, FIB trīs reizes prasīja papildus informāciju, taču atbilde tā arī nav saņemta, raksta avīze.

Drošības dienesti arī sekojuši līdzi Carnajevam, kad viņš 2012.gadā apmeklējis Dagestānu, kur, pēc vietējo amatpersonu teiktā, viņš mēģinājis nodibināt kontaktus ar radikālo islāmistu grupējumiem

Kā avīze pastāstīja viena no ASV amatpersonām, Krievija joprojām nesadarbojas pilnā mērā un nav sniegusi informāciju par Carnajeva braucienu uz Dagestānu.

Kā ASV medijiem pastāstījuši Dagestānas islāmisti, Carnajevam ekstrēmistiski uzskati bijuši jau tad, kad viņš pērn viesojies Krievijā.

Carnajeva brālēns Magomeds Kartašovs, kurš ir vietējais islāmistu līderis, vairāku stundu garumā centies viņu atrunāt no domas par pievienošanos kaujiniekiem.

Krievijas terorisma apkarošanas policija nopratinājusi Kartašovu, kurš patlaban atrodas apcietinājumā saistībā ar pārkāpumiem, kam nav sakara ar Bostonas teroraktiem.

Pusgadu pavadījis Dagestānā, kur ir aktīva islāmistu nemiernieku kustība, Carnajevs pērn jūlijā atgriezās ASV.

Dagestānas islāmistu organizācijas «Taisnīgo savienība» biedri, Dagestānas pilsētā Kizļarā tiekoties ar ASV žurnālistiem, pastāstīja par saviem kontaktiem ar Carnajevu.

«Viņam džihādistu uzskati bija jau tad, kad viņš šeit ieradās,» laikraksta «The New York Times» žurnālistam sacīja organizācijas biedrs Zaurs Zakarjajevs.

«Es uzskatu - tāpēc, ka viņš bija čečens, viņš juta līdzi savai dzimtenei. Kad viņš ieradās šeit, viņš bija pārsteigts par apstākļiem. Man šķiet - viņš sagaidīja, ka šeit būs totāls karš, ka viena tauta cīnīsies ar otru,» skaidroja Zakarjajevs.

«Taisnīgo savienības» izveidotājs Kartašovs vairāku stundu garumā centies atrunāt Carnajevu no domas par pievienošanas kādam no Ziemeļkaukāza kaujinieku grupējumiem.

«Magomeds viņam plaši skaidroja, ka vardarbīgas metodes ir aplamas,» sacīja Zakarjajevs, piebilstot, ka viņa organizācija neatbalsta Bostonas sprādzienu sarīkošanu.

Kartašovs žurnālam «Time» ar sava advokāta starpniecību skaidroja, ka tieši Carnajevs centies «viņu ievilkt ekstrēmismā».

«Kartašovs mēģināja pārliecināt [Carnajevu] novērsties no ekstrēmisma,» sacīja advokāts.

LETA jau ziņoja, ka pie Bostonas maratona finiša līnijas 15.aprīļa pēcpusdienā notika divi sprādzieni, kuros dzīvību zaudēja trīs cilvēki, bet 264 tika ievainoti.

ASV izmeklētāji aizdomās par Bostonas teroraktu sarīkošanu tur divus čečenu imigrantus - brāļus Tamerlanu un Džoharu Carnajevus. 26 gadus vecais Tamerlans zaudēja dzīvību policijas operācijas gaitā. Savukārt Džohars ir aizturēts un šobrīd joprojām ārstējas slimnīcā. Viņam izvirzītas federālās apsūdzības par masu iznīcināšanas ieroču lietošanu. Ja apsūdzības tiks pierādītas tiesā, 19 gadus vecajam čečenu imigrantam var tikt piespriests nāvessods.

Komentāri (55)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu