Karavīra slepkavība: britu prese pieprasa apcietināt sludinātāju - «ļaunuma epicentru» (21)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/Scanpix

Britu prese piektdien piemin šonedēļ Londonā nežēlīgi noslepkavoto karavīru un pieprasa saukt pie atbildības islāma sludinātāju Andžemu Čodariju, kurš tiek vainots aizdomās turamā karavīra slepkavas Maikla Adeboladžo radikalizēšanā.

Laikraksts «The Sun» Čodariju pielīdzina «ļaunuma epicentram» un aicina viņu saukt pie atbildības.

«Čodarijs joprojām var netraucēti izšļākt savu žulti,» norāda izdevums. «Viņiem (policijai) jau ir pilnvaras arestēt un apsūdzēt tos, kas aicina uz terorismu.»

Tikmēr avīze «The Daily Telegraph» asi kritizē britu izlūkdienestus, kuri, kā liecina atklātībā nonākusī informācija, jau astoņus gadus bija uzmanījuši Adeboladžo.

«Kādēļ viņam tika ļauts nogalināts?» izdevums vaicā pirmajā lapā.

Arī laikraksts «The Daily Mail» nosoda izlūkdienestus, notikušo raksturojot kā karavīra «nodošanu».

«Vislielāko nemieru rada tas, ka tādiem naida kurinātājiem kā Čodarijs tiek brīvi un nesodīti ļauts sludināt,» norāda avīze.

Turpretī «The Guardian» velta atzinīgus vārdus premjerministra Deivida Kemerona aicinājumiem saglabāt mieru un aicina nepārvērtēt slepkavības politisko motivāciju.

LETA jau ziņoja, ka Londonas dienvidaustrumos netālu no armijas kazarmām Vuličā trešdien divi ar mačeti bruņoti vīrieši nogalināja britu armijas karavīru. Uzbrucēji - melnādaini gados jauni vīrieši - arestēti un pašreiz atrodas slimnīcā, jo aresta laikā tika sašauti. Aculiecinieki ziņoja, ka uzbrucēji vispirms notriekuši upuri ar automašīnu un pēc tam piebeiguši karavīru ar nažiem. Viņi arī centušies nocirst upurim galvu un pēc tam nevis metušies bēgt, bet prasījuši apkārtējiem, lai viņus filmē un fotografē.

Viens no uzbrucējiem ticis identificēts kā 28 gadus vecais nigēriešu izcelsmes brits Adebolodža. Telekanāls «Sky News» ceturtdien vēstīja, ka Adebolodža sludinājis radikālo islāmu.

Vienā no nozieguma vietā uzņemtajiem videoierakstiem Adebolodža redzams, turam asiņainu nazi un sakām: «Mums jācīnās pret viņiem, jo viņi cīnās pret mums. Acs pret aci, zobs pret zobu.»

«Jūs nekad nebūsiet drošībā. Atceliet savu valdību, jūs tai nerūpat,» viņš paziņoja. «Es atvainojos, ka sievietēm tas šodien bija jāpiedzīvo, taču mūsu zemē mūsu sievietēm jāredz tas pats.»

Nigēriešu izcelsmes Adebolodža dzimis Londonā, kā arī uzaudzis Lielbritānijā. Tiek uzskatīts, ka viņš dzimis kristiešu ģimenē, un islāmā pārgājis pēc augstskolas absolvēšanas 2011.gadā.

Komentāri (21)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu