Plūdu sekas Ogrē vēl jūtamas; iedzīvotājai - nepatīkams pārsteigums (52)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reinis Oliņš/Apollo

Kopš plūdiem Ogrē pagājuši divi mēneši, bet mitrums vēl aizvien kāpj pa sienām. Arī dzeramais ūdens vēl nav tīrs. Mājas un pagalmi lēnām atgūst agrāko izskatu, vēstī Latvijas Televīzijas raidījums «Panorāma».

Fotoreportāžā: Plūdu pārņemtā Ogre 18.aprīlī

Ārā karsts, bet kādas iedzīvotājas mājā kūp skurstenis, jo saimniece krāsni kurina katru dienu. «Māja ir jāžāvē,» stāsta Ogres iedzīvotāja Velga Rituma.

Iedzīvotāja stāsta, ka mitrums uz sienām sāka parādīties pēc plūdiem un nekādus remontus nevar veikt, kamēr bloki nebūs sausi.

Arī ūdens akā joprojām nav tīrs - iedzīvotāja stāsta, ka aka izpumpēta un iztīrīta vairākas reizes, pēc tam atkal tika veiktas ūdens analīzes un atnāca atbilde, ka tas nav dzerams.

Plūdu kompensāciju dēļ sieviete piedzīvojusi nepatīkamu pārsteigumu - Ritumu ģimenei šeit pieder divi īpašumi - divas ēkas, kas atrodas viena otrai blakus. Tās abas applūda.

Viena māja ir vīra īpašums, bet sievai pieder vecais nams, kam ledus izsita sienā caurumu. Sieviete kompensācijā par to saņēma 3000 latu.

Viņa norāda, ka šī māja ir jājauc nost, taču par kompensācijā saņemto naudu to nav iespējams izdarīt. «Cik konteinerus vajadzēs, lai viņu vispār izvestu!» - sacījusi Rituma.

Sieviete pauž sašutumu, ka par otru māju netika saņemta kompensācija. «Bija komisija, bija vērtētāji no Ogres domes, par abām mājām tika novērtēts, bet manam vīram pilnīgi atteica,» sacīja sieviete.

Ogres novada sociālā dienesta vadītāja vietniece Ilona Reinholde raidījumam skaidrojusi: «Tāpēc, ka īpašnieks nav deklarēts minētajā īpašumā, kas ir saistošajos noteikumos noteikts. Tas ir atrunāts, ka ir jābūt gan deklarētam, gan īpašniekam, un tātad acīmredzot šī māja nebija atbilstoša visām saistošo noteikumu prasībām.»

Kompensācijas Ogrē izmaksātas 24 personām, atteiktas - deviņām. Summas dažādas, atkarīgas no postījuma apmēra, sakot no 600 latiem līdz 10 000 latu. Kopumā izmaksāti 46 000 lati, un pusi no šīs summas segs valsts. Plūdos cietušie naudu jau liek lietā - liek logus, maina durvis, apšuj mājas.

Iedzīvotāji gan ir bažīgi - caurums pārrautajā aizsargvalnī joprojām stāv kā stāvējis. Novada dome gaida atbalstu no valdības. Vajadzīgi 1,8 miljoni latu.

Ogres novada izpilddirektors Pēteris Špakovskis sacījis, ka pāris nedēļu laikā būs zināms, vai atbalsts tiks piešķirts, norādot, ka novadā ļoti cer uz atbalstu. «Ja nebūs atbalsta, meklēsim pa saviem līdzekļiem, esošo pārrāvumu nostiprināsim,» viņš sacīja.

Vairāk skaties «Panorāmas» sižetā!

Komentāri (52)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu