KP vadītāja: Kartelis pakalpojumu cenas varētu būt sadārdzinājis par 10-30% (10)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reinis Oliņš/Apollo

Konkurences padomes (KP) atklātais 26 energobūvniecības uzņēmumu kartelis, kas vairāk nekā 300 iepirkumos kropļojis konkurenci, pakalpojuma cenu varētu būt sadārdzinājis par 10-30%, šodien žurnālistiem sacīja KP priekšsēdētāja Skaidrīte Ābrama.

Viņa stāstīja, ka KP izpētes procesā nav veikusi īpašus aprēķinus par karteļa radīto cenu sadārdzinājumu, taču parasti tas mēdz būt no 10% līdz 30%.

«Sadārdzinājums bija, jo piedāvājums netika sniegts konkurences apstākļos,» piebilda Ābrama.

KP vadītāja norādīja, ka iepirkumu rezultātā būvnieki snieguši pakalpojumus gan privātpersonām, gan publiskām vajadzībām.

Piemēram, būvnieki nodrošinājuši elektroapgādi dzīvojamajai mājai Alženovā, palielinājuši Sakstagala pagasta pārvaldes ēkas elektroslodzi, labiekārtojuši un renovējuši inženiertīklu Daugavpils cietokšņa kompleksā, kā arī Daugavpilī izbūvējušu daudzfunkcionālā sporta centra ārējās inženierkomunikācijas.

Jau ziņots, ka KP piemērojusi 2 011 557 latu naudas sodu 26 energobūvniecības uzņēmumiem, kas vairāk nekā 300 iepirkumos kropļojuši konkurenci un sadārdzinājuši cenu, šodien žurnālistiem paziņoja KP. Uzraugu pārmetumi veltīti arī AS «Sadales tīkls» un AS «Latvenergo».

KP energobūvnieku vienošanos iepirkumos pētīja laika posmā no 2006.gada līdz 2011.gadam.

Vislielāko naudas sodu saņēmusi SIA «Vidzemes energoceltnieks» - 471 106 latus, tai seko SIA «Latvijas energoceltnieks» (LEC) ar 309 362 latu un SIA «Empower» ar 303 638 latu sodu. Kā ziņots, līdz šim karteļdarījumos bija pieķerti tikai mazie būvnieki un maksimālais uzraugu piemērotais sods bijis 40 000 latu.

Aizliegtās vienošanās rezultātā konkurence tika deformēta 316 AS «Latvenergo» un AS «Sadales tīkls» rīkotos iepirkumos, trīs VAS «Latvijas Dzelzceļš», divos SIA «LatRosTrans» un vienā SIA «Binders» rīkotā iepirkumā.

Komentāri (10)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu