Būvnieks: KP sods energobūvniekiem ir nopietns signāls valsts un tās ierēdņu kurlumam (34)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Voxphoto, CC BY-NC-ND 2.0

Konkurences padomes (KP) sods Latvijas energobūvniekiem ir nopietns signāls pašas valsts un tās ierēdņu kurlumam un negribēšanai ieklausīties uzņēmēju ieteikumos, kā maksimāli uzlabot valsts iepirkumu sistēmu, lai valsts izvēlētos maksimāli kvalitatīvākos piedāvājumos, norāda būvuzņēmuma «Livland» vadītājs Renārs Krūgaļaužs.

Savukārt uzņēmējiem, viņaprāt, nevajadzētu meklēt dažādas iespējas, lai uzturētu savu biznesu. Par sistēmas nesakārtotību jāsoda ne tikai būvnieki, bet arī šīs sistēmas radītāji, uzsver Krūgaļaužs.

Fakts, ka valsts iepirkumu konkursos galvenais kritērijs ir tikai un vienīgi zemākā cena, ir galvenais iemesls, kas rada zaudējumus gan valstij, gan arī pašiem uzņēmējiem, atzīmē Krūgaļaužs, piebilstot, ka par šo problēmu uzņēmēji ir runājuši gadiem, iesniedzot un piedāvājot lēmumu pieņēmējiem neskaitāmus priekšlikumus.

«Diemžēl arī šoreiz Iepirkuma likums tiek uzlabots ar izmaiņām, kuras vēl vairāk veicinās korupcijas riskus un samazinās uzņēmēju ticību politiķu paustajiem solījumiem par uzņēmējdarbības atbalstu. Ar rūgtumu jāsecina, ka Latvijas politiķiem uzņēmējs nav vajadzīgs, ir vajadzīgi tikai tā maksātie mesli - nodokļi,» uzskata uzņēmējs.

Viņš piebilst, ka KP piemērotais sods faktiski sagraus pašmāju energobūvniecības tirgu un tas tiks atvērts kaimiņvalstu uzņēmumiem, kuri jau patlaban kāri un agresīvi, ar cenām zem pašizmaksas piedāvā savus pakalpojumus.

«Ar teikto viennozīmīgi nevēlos paust atbalstu mēģinājumam apiet likumu, bet gan vēršu uzmanību uz problēmu kopumā, aicinot valsti strādāt nevis ar sekām, bet preventīviem pasākumiem. Kas notiks tālāk? Daži no šiem energobuvniecības uzņēmumiem tiks reorganizēti, citi tiks slēgti, līdz ar to cietīs gan to darbinieki, gan Latvijas valsts kase kopumā. Vai sekas būs adekvātas sodam? Vai līdz ar sodu valsts iegūs kvalitatīvākus un ekonomiski izdevīgākus piedāvājumus? Diemžēl nē,» uzskata Krūgaļaužs.

Kā vēstīts, KP piemērojusi 2 011 557 latu naudas sodu 26 energobūvniecības uzņēmumiem, kas vairāk nekā 300 iepirkumos kropļojuši konkurenci un sadārdzinājuši cenu. Uzraugu pārmetumi veltīti arī AS «Sadales tīkls» un AS «Latvenergo». SIA «Elbra» piemērots naudas sods 37 326 latu apmērā.

KP energobūvnieku vienošanos iepirkumos pētīja laika posmā no 2006.gada līdz 2011.gadam.

Sodītie elektrobūvniecības uzņēmumi no 2006.gada līdz pat brīdim, kad KP ierosināja pārkāpuma lietu, saskaņoja savu dalību konkrētajos iepirkumos, tādējādi likvidējot konkurenci un liedzot pasūtītājam iespēju saņemt zemāku, tirgus situācijai atbilstošu cenu.

Aizliegtā karteļa vienošanās tika īstenota pēc šādas shēmas - pretendents, kuram vienošanās rezultātā bija paredzēts uzvarēt, citiem pretendentiem nosūtīja vai nu jau sagatavotas tāmes, vai norādes par to, kādas cenas tiem būtu jāpiedāvā, vai arī nosūtīja pats savu tāmi, norādot, lai pārējie pretendenti savu cenu veido lielāku. KP vadītāja Skaidrīte Ābrama stāstīja, ka būvnieki zināja, kurš kurā konkursā piedalīsies, un sarunāja, kas piedalīsies konkrētā iepirkumā.

No elektroniskiem dokumentiem KP ieguvusi informāciju par nepārprotamu aizliegtu vienošanos.

Vislielāko naudas sodu saņēmusi SIA «Vidzemes energoceltnieks» - 471 106 lati, tai seko LEC ar 309 362 latu un SIA «Empower» ar 303 638 latu sodu. Kā ziņots, līdz šim karteļdarījumos bija pieķerti tikai mazie būvnieki un maksimālais uzraugu piemērotais sods bijis 40 000 latu.

Aizliegtās vienošanās rezultātā konkurence tika deformēta 316 AS «Latvenergo» un AS «Sadales tīkls» rīkotos iepirkumos, trīs VAS «Latvijas Dzelzceļš», divos SIA «LatRosTrans» un vienā SIA «Binders» rīkotā iepirkumā.

Komentāri (34)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu