Antonovs: Shēmoju, bet bankas neputināju (73)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ekrānuzņēmums

Shēmojis? Jā. Pārkāpis banku instrukcijas? Jā. Riskējis. Jā? Bet zadzis? Nē. Tādā ir bijušā «Latvijas krājbankas» īpašnieka Vladimira Antonova aizstāvības pozīcija, kuru šobrīd viņš uztur no Londonas un pie kura šonedēļ viesojās Latvijas televīzija.

Šī krieva rulete gan, kā zināms, rezultējusies divu banku krahā, krita arī Lietuvas «Snoras», un zaudētos daudzu noguldītāju miljonos.

Pēc sarunas ar bijušo baņķieri gan raidījums secina, ka šobrīd viņš turpina shēmot ar informāciju, - iepriekš viņa tēvs, piemēram, apgalvoja, ka viņa dēlu uz pārkāpumiem mudināja kādi Latvijas politiķi, pats Antonovs tagad saka, ka tēvs ar šādiem izteikumiem «pārsteidzies».

Pašos ziedu laikos Antonova impērija esot novērtēta pat par diviem miljardiem eiro. Tajā ietilpa gan bankas vairākās Eiropas valstīs, gan sporta klubi, gan mediji un pat ekskluzīvu automašīnu ražotājs «Spyker». «Latvijas krājbanka» bija vien tāds nieks.

Šobrīd tas viss ir sabrucis - punktu pielika lietuvieši, kuri Antonova shēmām caur «Snoras» pateica «Stop!».

Par galīgi izputinātu Antonovu gan nenosaukt, LTV ar viņu tikās Londonas prestižajā Vestminsteras kvartālā, kur netālu no Bekingemas pils atrodas viņa ofiss.

«Pavisam nabags droši vien neesmu, paēst ir par ko un uz ielas neguļu, taču, salīdzinot ar to, kas bija, protams. Šī istaba - tā nav dārga. Ēka pieder vienam manam paziņam un vecas draudzības vārdā ir atlaide,» skaidrojis Antonovs.

Londonā Antonovs dzīvo jau kopš 2005.gada, taču tagad šajā valstī viņam ir arī aizturētā statuss, notiek tiesa par viņa izdošanu Lietuvai. Tieši lietuvieši 2011.gada vasarā fiksēja to, ka Antonovs, iespējams, krāpjas, banku uzraugiem uzrādot kontus ar vērtspapīriem, kur to patiesībā nemaz nav.

«Latvijas Krājbankas» gadījumā, kas bija «Snoras» meitasbanka, vēlāk atklājās, ka regulatoram uzrādīti konti, kuros nauda jau ir apķīlāta, tātad izmantoti kā ķīla, lai tiktu pie jauniem aizņēmumiem.

Antonovs nenoliedz, ka shēmojis, taču tikai, lai paplašinātu bankas biznesu, nevis, lai zagtu. «Jā, bez šaubām, pārkāpām noteikumus, bet es gribētu jautāt - kurš tad tos nepārkāpj,» sacījis Antonovs, norādot, ka viņam pārmeta par to, ka kreditē neierastus biznesus, piemēram, «Spyker».

Raidījums norāda, ka pārmetumi bija par to, ka viņš ar ārzonām veidā īsteno savas biznesa ambīcijas. Piemēram, viņš gribēja tikt pie autokoncerna «Saab», ar kredītiem cenšoties iegūt tā saukto negatīvo kontroli, kuras bankām ir stingri limitētas.

Lietuvieši viņa spēlēs neielaidās.

Bažījoties, ka «Snoras» banka var palikt tukša, 2011.gada rudenī to pārņēma valsts kontrolē, bet tālāk jau sekoja maksātnespēja.

«Neviens no Lietuvas ar mani nav centies runāt, mēs prasījām kontaktus ar Lietuvas prokuratūru, mums atteica, ar centrālo banku, mums atteica, esam prasījuši zaļo koridoru uz Lietuvu, mums atteica. Es jau neslēpjos, jūsu varas iestādes, piemēram, ar mani komunicē. Pirms divām nedēļām man bija tikšanās vēstniecībā ar Latvijas izmeklētājiem,» viņš sacīja raidījumam.

Arī «Latvijas Krājbankā» atklājas apšaubāmais Antonova biznesa stils - piemēram, aviokompānijas «airBaltic» gadījumā, proti, banka turpināja izsniegt vērienīgus aizdevumus, kad jau par tās faktisko līdzīpašnieku caur citām kompānijām bija kļuvis jau pats Antonovs. To secinājis pētnieciskās žurnālistikas centrs «Re: baltica» un to tagad atzīst arī pats baņķieris.

Vairāk skaties «Panorāmas» sižetā!

Komentāri (73)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu