Pašvaldībām vēlas noteikt tiesības atsavināt nekustamo īpašumu plūdu apdraudētajās teritorijās (27)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reinis Oliņš/Apollo

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija (VARAM) uzskata, ka ir nepieciešams veikt grozījumus likumā «Par pašvaldībām», paredzot pašvaldībām tiesības atsavināt nekustamos īpašumus plūdu apdraudētajās teritorijās.

Patlaban spēkā esošajā likuma redakcijā pašvaldībām ir paredzētas iespējas un veidi, kā atsavināt nekustamos īpašumus, ja tie ir nepieciešami vides aizsardzības, veselības aizsardzības vai sociālās nodrošināšanas vajadzībām. Taču likums skaidri nenosaka, ka pašvaldībai ir tiesības atsavināt nekustamos īpašumus saistībā ar pretplūdu pasākumiem, norāda VARAM.

Tāpēc VARAM uzskata, ka būtu nepieciešams grozīt likumu, iekļaujot tajā normu, ka pašvaldība ir tiesīga atsavināt nekustamo īpašumu, ja īpašums atrodas applūstošajā teritorijā, kurā plūdu riska draudus pašvaldība ir apstiprinājusi civilās aizsardzības plānā vai teritorijas attīstības plānošanas dokumentos. Atsavināto nekustamo īpašumu turpmāk izmantotu pretplūdu pasākumu īstenošanai saskaņā ar pašvaldības domes apstiprināto pretplūdu pasākumu plānu.

VAAM gan norāda uz vairākiem riskiem saistībā ar privātā īpašuma atsavināšanu. Piemēram, lai atsavinātu kādu īpašumu, tam pašvaldībai būs nepieciešami finanšu līdzekļi. Tāpēc pašvaldības lēmumu par nekustamā īpašuma atsavināšanu varēs pieņemt, izvērtējot savas budžeta iespējas. Pirms tam gan pašvaldībai vajadzēs veikt īpašuma novērtēšanu, kas savukārt atkal prasīs finanšu līdzekļus.

Tāpat jārēķinās, ka daļa pašreizējo īpašnieku nepiekritīs atsavināšanai un var iesniegt prasību tiesā. Un iesniedzot prasību tiesā, atsavināšanas process ieilgs uz vairākiem gadiem, līdz stāsies spēkā galīgais tiesas nolēmums. Tāpat iespējams, ka pašvaldība, nosakot atlīdzības apmēru atbilstoši sabiedrības vajadzībām nepieciešamā nekustamā īpašuma atsavināšanas likuma normām, atsavinās nekustamos īpašumus par atlīdzību, kas neatbilst reālai īpašuma vērtībai, tādējādi nelietderīgi izlietojot finanšu līdzekļus.

Paredzot pašvaldībām tiesības atsavināt nekustamos īpašumus pretplūdu pasākumiem, VARAM arī norāda, ka pašvaldībai, izstrādājot teritorijas attīstības plānošanas dokumentus, ir jāņem vērā plūdu riska teritorijas, aizliedzot būvniecību šādās riska teritorijās. Izņēmums būtu būves, kas paredzētas plūdu riska faktoru mazināšanai.

VARAM sagatavoto informatīvo ziņojumu par nepieciešamajiem grozījumiem otrdien, 30.jūlijā, skatīs valdības sēdē. Sēdes protokollēmums arī paredz VARAM uzdevumu izstrādāt grozījumus likumā «Par pašvaldībām». Šie grozījumi valdībā būtu jāiesniedz līdz šā gada 29.oktobrim.

Komentāri (27)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu