Sprūdžs: Pašvaldību budžeti atgriežas 2007.gada līmenī (26)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens/LETA

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Edmunds Sprūdžs (RP) ir pārliecināts, ka situācija ar pašvaldību budžetiem nav tik slikta, kā tas tiek pasniegts, un budžeti atgriežas 2007.gada līmenī.

Ministrs šodien Latvijas Radio raidījumā «Krustpunktā» norādīja, ka pašvaldību budžeti šogad jau ir nedaudz virs 2007.gada līmeņa un vēl labāka situācija bija tikai 2008.gadā. Viņš prognozēja, ka pie šāda budžetu apjoma varētu nonākt 2015. vai 2016.gadā.

Viņš apgalvoja, ka ar pašvaldību budžetiem nav tik slikti, kā tas tiek pasniegts. Tomēr ir jāskatās atsevišķas situācijas un konkrētas lietas, kas saistībā ar budžetiem ir darāmas, labojamas un maināmas. Viņš pieļāva, ka atsevišķās pašvaldībās ar struktūrfondiem var būt problēmas, bet tas ir saistīts ar aizņemšanās griestiem.

Kamēr situācija ar pašvaldību budžetiem ir jau atgriezusies 2007.gada līmenī, citādi ir ar valsts budžetu, kas nav ne tuvu 2007.gada līmenim, atgādināja Sprūdžs. Tāpēc nav pamatoti, ka Latvijas Pašvaldību savienība valdībai pārmet, ka budžeta nauda netiek sadalīta līdzīgi vai godīgi un pašvaldībām tiek mazāk. «Tā nav taisnība,» teica ministrs. Viņš gan apzinās, ka enerģijas un citu resursu tarifu pieaugums ir lielāks salīdzinājumā ar 2007.gadu.

Jau ziņots, ka pašvaldības vēlas, lai tiktu ievērots likumā «Par budžeta un finanšu vadību» noteiktais princips, ka, sagatavojot vidēja termiņa budžeta ietvaru, tiek ievērotas pašvaldību intereses. LPS domes sēdē gada sākumā pieņēma rezolūciju saistībā ar valsts un pašvaldību budžeta proporcijām, kur LPS pieprasa valdībai, jau sākot ar nākamo gadu, ik gadu palielināt pašvaldību piekrītošo nodokļu daļu no visiem nodokļiem par vienu procentu gadā, ieskaitot arī sociālās iemaksas 2.pensiju līmenī. Šādai palielināšanai jānotiek līdz brīdim, kamēr pašvaldību daļa sasniegs 25% gadā. Tāpat no nākamā gada būtu jāpalielina pašvaldību prognozējamo izdevumu daļa valsts kopbudžeta izdevumos par vienu procentpunktu gadā, kamēr pašvaldību daļa sasniegs 33% gadā.

Komentāri (26)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu