Tikai katrs septītais velosipēds zādzības brīdī ir bijis pieslēgts ar veloslēgu (16)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Thomas Hawk, CC BY-NC 2.0

Valsts policijas Rīgas reģiona Kriminālpolicijas priekšnieks Andrejs Sozinovs, analizējot velosipēdu zādzību tendences, atzīst, ka tikai katrs septītais velosipēds zādzības izdarīšanas brīdī ir bijis saslēgts ar drošības trosi vai cita veida veloslēgu.

Šogad Valsts policijas Rīgas reģiona pārvaldes darbinieki cīņā pret velosipēdu zādzībām ir iesaistījuši vēl lielākus operatīvos resursus nekā pagājušajā gadā, taču diemžēl vērojama tendence, ka par spīti visām policijas aktivitātēm velosipēdu zādzību skaits joprojām ir liels – analizējot zādzību tendences laika posmā no 1.aprīļa līdz 7.augustam, ir novērojams velosipēdu zādzību pieaugums par aptuveni 10%, salīdzinot ar to pašu laika periodu pagājušajā gadā.

85% zādzību varētu novērst

Analizējot velosipēdu zādzību tendences, Valsts policijas Rīgas reģiona pārvaldes Kriminālpolicijas priekšnieks Andrejs Sozinovs portālam «Apollo» atklāj, ka tikai septītā daļa no visiem nozagtajiem velosipēdiem zādzības izdarīšanas brīdī bijuši aprīkoti ar drošības trosēm vai cita veida veloslēgiem. «Ir svarīgi rūpēties par sava īpašuma drošību. Iespējams, 85% no šīm zādzībām būtu izdevies novērst, ja velosipēdi būtu aprīkoti ar veloslēgiem», uzsver Sozinovs.

Jūlijā vien Rīgas reģionā notikušas 220 velosipēdu zādzības, taču augusta pirmajās septiņās dienās reģistrētas jau 42 velosipēdu zādzibas. «Ja vasaras sākumā varējām teikt, ka ir neliels velosipēdu zādzību samazinājums, salīdzinot ar pagājušo gadu, tad šobrīd vērojams, ka zādzību skaits ir lielāks nekā pagājušajā gadā. Darām visu, kas ir mūsu spēkos, lai šīs zādzības apkarotu. Vidēji katru otro dienu aizturam kādu velosipēdu zagli,» stāsta Sozinovs.

Pārsvarā zog no privātām teritorijām

Teju puse jeb 44,8% no visām velosipēdu zādzībām notikušas privātās teritorijās. Zagļi izmantojuši izdevību, kad velobraucēji savus velosipēdus atstājuši nepieslēgtus savu privātmāju pagalmos, neaizslēgtās garāžās, šķūnīšos vai kāpņu telpās. Taču 24% gadījumu velosipēds nozagts pēc tam, kad tā saimnieks savu pārvietošanās līdzekli ilgstoši atstājis bez uzraudzības.

Rīgas Kriminālpolicijas priekšnieks stāsta, ka pie tirdzniecības centriem un speciālajām velosipēdu novietnēm zādzības notiek krietni retāk – tikai 10,4% gadījumu garnadži velosipēdus zaguši publiskās vietās. Tas skaidrojams ar to, ka publiskās vietās iedzīvotāji biežāk izmanto veloslēgus.

Zādzības pārsvarā izdara narkomāni

«Lielāko daļu zādzību parasti izdara narkomāni, kuri velosipēdus zog, lai vēlāk varētu pārdot un par iegūto naudu varētu iegādāties narkotiskās vielas. Reizēm, lai veiktu velosipēda zādzību, zagļi pastrādā arī citus noziegumus. Nesen bija pat gadījums, kad divi velozagļi nozaga automašīnu, lai ērtāk varētu nogādāt nozagtos divriteņus līdz realizācijas vietai», skaidro Sozinovs.

Velozādzību apkarošanas jomā kriminālpolicija izmanto dažādas metodes, tai skaitā tiek izmantoti arī velosipēdi – ēsmas. Rīgas policija arī turpmāk velosipēdu zādzībām pievērsīs pastiprinātu uzmanību un meklēs arvien jaunus risinājumus, kā cīnīties ar šo sērgu. Taču iedzīvotājiem policija iesaka būt modriem un rūpēties par sava īpašuma drošību, kā arī ziņot, ja rodas aizdomas par jebkāda veida noziegumu.

Komentāri (16)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu