Ezers, kurā peldēties var tikai augustā (3)

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Autores foto

Tūristi mūsdienās vēlas apmeklēt ne tikai interesantus objektus un redzēt krāšņus dabas skatus. Tūrisms ir arī atpūta, aktīvas izklaides jaukās vietās. Halsinglandes apgabalā Zviedrijas ziemeļos tādu vietu netrūkst.  

Halsinglandes ezera krastā atrodas jauka vieta vasaras un brīvdienu atpūtai, svētku svinēšanai. Centrālā māja – muzejs ir tik veca, ka iekļauta pasaules kultūras mantojuma pieminekļu skaitā. Muzejā, tāpat kā mūsu Etnogrāfiskajā brīvdabas muzejā, var redzēt, kā ļaudis dzīvojuši agrāk, bet atpūtas pasākumos uzzināt, kā zviedru senči svinējuši svētkus. Ēkas pēc tradīcijas tiek krāsotas zviedru īpašajā sarkanbrūnajā krāsā, kas izgatavota pēc senajām receptēm, sastāv no dabas materiāliem un lineļļas. Tūristiem tās ir izklaides, bet vietējiem iedzīvotājiem, kas dzīvo tālu no apdzīvotām vietām, iespēja nopelnīt.

Komplekss sastāv no septiņām mājām, un turienes iedzīvotāji aktīvi piedalās svinībās – spēlē senos mūzikas instrumentus, demonstrē un māca senās tautas dejas, piedāvā nobaudīt nacionālos ēdienus. Te bieži svin kāzas, kristības, jubilejas. Lustēm ir paredzēts šķūnis, mājā sanākšanas notiek vēsā laikā.

Ezers ir ļoti dziļš un pēc formas atgādina krāteri. Ledus tā virsmu sedz 7-8 mēnešus gadā un, piemēram, šogad izkusa tikai maija otrā pusē. Vietējie apgalvo, ka peldēties te varot sākt tikai augustā. Un drīz vien arī beigt, jo rudens jau klāt...

Arī mums no peldes un dziesmām un dejām skaistajā ezera krastā nekas nesanāca, jo nepārtrauktais lietus pat pārvērtās slapjā sniegā. «Nekas, citreiz – kad atbrauksiet nākamreiz,» saimnieki mierināja.

Informāciju par visām Jēvleborgas svētvietām un tūrisma objektiem var saņemt Jēvles tūrisma informācijas centrā.

* * *

Materiāli sagatavoti sadarbībā ar Centrālās Baltijas jūras reģiona pierobežu sadarbības programmas INTERREG projektu «Senās kulta vietas – Baltijas jūras piekrastes kopīgā identitāte».

Komentāri (3)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu