Naudiņu bedrīšakmenim! (4)

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Autores foto

Igaunijā, tāpat kā Latvijā, ir daudz bedrīšakmeņu vai dobakmeņu. Viens no ievērojamākajiem ir Rehekivi akmens netālu no Heredas ziema Igaunijas ziemeļos, Raplas apriņķī.

Akmens atrodas ceļa malā. Braucot pa Raplas – vai Jūru ceļuto noteikti pamanīsiet, jo līdzās novietots informatīvais stends..

Valda uzskats, ka 1. gadu tūkstoša otrajā pusē pirms mūsu ēras Baltijas teritorijā pie šādiem upurakmeņiem rīkoja mirušo un auglības kulta rituālus. Ir arī citas versijas par bedrīšu rašanos, taču viens nav apstrīdams – visi Baltijas zinātnieki ir vienisprātis, ka apmēram 7 cm dziļās bedrītes ar 15 cm diametru ir cilvēku roku mākslīgi veidojumi.

Igaunijā bedrīšakmeņus vēl tagad izmanto naudiņas ziedošanai, kā arī ievieto bedrītēs pārtiku. Mērķi lielākoties ir divi – ziedot mirušajiem gariem vai arī izlūgties sev dzīvē veiksmi. Izrādās, igauņi gidi nav mānījušies: piestājuši pie Rehekivi bedrīšakmens, patiesi atrodam dažās bedrītēs eiro centus. Pārtikas gan vairs nav, droši vien putniņi ieturējuši pusdienas...

* * *

Materiāli sagatavoti sadarbībā ar Centrālās Baltijas jūras reģiona pierobežu sadarbības programmas INTERREG projektu «Senās kulta vietas – Baltijas jūras piekrastes kopīgā identitāte».

Komentāri (4)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu