Caur ozolu svētbirzi gāju... (17)

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Autores foto

Tīruma malā pie Jūru ciema slejas divi ozoli apmēram 4 metru apkārtmērā. Ir saglabājušās ziņas, ka reiz te atradās ozolu svētbirzs, un visi apkārtnes pagānisko dievu pielūdzēji te padevīgi godāja savus zemes, debesu un dzīvības radītājus.

Ar dižozoliem latviešus nepārsteigsi, to mums pašiem gana, un vēl dižāki nekā (Kaives (Senču) ozolam Tukuma pusē apkārtmērs ir 10 metri!) igauņiem! Tāpat netrūka senču dievu, ko pielūdzām nevis vēsā baznīcā zem velvēm, bet mežā zem ozola. Arī ozolu birzis mums bija, tās izcirtām gluži tāpat kā kaimiņi igauņi...

Tomēr vienā ziņā kaimiņi mūs arī ozolu svētbirzī pārtrumpojuši: no nocirsto ozolu saknēm viņi izveidojuši sev baznīcu. Tādu leģendu gan Latvijā man vēl nav gadījies dzirdēt! Vārds Jūru (Juuru – igauniski) tieši to arī nozīmējot – no saknēm.

* * *

Materiāli sagatavoti sadarbībā ar Centrālās Baltijas jūras reģiona pierobežu sadarbības programmas INTERREG projektu «Senās kulta vietas – Baltijas jūras piekrastes kopīgā identitāte».

Komentāri (17)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu