Avarējušajā Fukušimas AES atklāta jauna radioaktīva ūdens noplūde (5)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/Scanpix

Avarējušā Fukušimas atomelektrostacijā (AES) atklāta jauna radioaktīva ūdens noplūde, paziņoja Japānas energokompānija TEPCO.

Augsti radioaktīvā ūdens noplūde konstatēta no caurules, kas savieno divas dzesēšanas tvertnes. Noplūde novērsta, salabojot cauruli.

TEPCO cīnās ar grūtībām radioaktīvā ūdens apsaimniekošanā, kas izmantots, lai atdzesētu pārkarsušos reaktorus 2011.gada krīzes laikā.

Saskaroties ar pieaugošu vietējo un starptautisko kritiku, Japānas premjerministrs Sindzo Abe šonedēļ solīja, ka valdība vairāk iesaistīties, lai palīdzētu novērst radioaktīvā ūdens noplūdes.

Šā gada 11.martā apritēja divi gadi, kopš Japānu satricināja spēcīga zemestrīce, kurai sekoja katastrofāls cunami.

Fukušimas atomelektrostacijā pēc zemestrīces pilnībā sabojājās dzesēšanas sistēmas, kā dēļ notika kodolreaktoru serdeņu kušana un radioaktīvo materiālu noplūšana vidē, izraisot pasaulē nopietnāko kodolkatastrofu kopš Černobiļas atomelektrostacijas sprādziena 1986.gadā.

Divus gadus pēc katastrofas simtiem tonnu gruntsūdeņu ik dienu ieplūst bojātajās reaktoru ēkās un sajaucas ar ūdeni, kas joprojām tiek iepludināts reaktoros caur pagaidu dzesēšanas sistēmu.

Aprīkojuma bojājumu un augstās radiācijas dēļ piesārņotais ūdens ir sevišķi sarežģīti risināma problēma.

Zveja Fukušimas tuvumā apturēta, un valdība aizliegusi šai apvidū audzēt dārzeņus, lasīt sēnes, ražot pienu un gaļu.

Komentāri (5)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu