Apstrīd tiesneša atteikšanos lemt par Čalovska atbrīvošanu (18)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

Viens no kibernoziegumos apsūdzētā Denisa Čalovska advokātiem Egons Rusanovs iesniedzis sūdzību par Rīgas pilsētas Centra rajona tiesas izmeklēšanas tiesneša rīcību, atsakoties pēc būtības izskatīt pieteikumu par Čalovska atbrīvošanu no apcietinājuma.

Tiesas priekšsēdētājas palīgs Jānis Jaksons aģentūrai LETA apstiprināja, ka 10.septembrī šāda sūdzība ir saņemta. To izskatīšot tiesas priekšsēdētāja likumā noteiktajā kārtībā un termiņā.

Jautāts, kāds ir šis termiņš, Jaksons norādīja uz Kriminālprocesa likuma 343.pantu, kurā teikts, ka sūdzības, kurām Kriminālprocesa likumā nav paredzēti citi izskatīšanas termiņi, izskata desmit dienu laikā pēc to saņemšanas, tomēr gadījumos, kad sūdzības pārbaudei nepieciešams iegūt papildu materiālus vai veikt citus pasākumus, ir pieļaujama sūdzības izskatīšana 30 dienu laikā, paziņojot par to sūdzības iesniedzējam.

Kā ziņots, Čalovska advokāts Rusanovs 27.augustā vērsās Centra rajona tiesā ar lūgumu atbrīvot savu aizstāvamo no apcietinājuma. Lai arī likums tieši neparedz šādu iespēju, advokāts uzskatīja, ka prokuratūra kavējas un laikus neizskata viņa iepriekš nosūtīto lūgumu atbrīvot Čalovski.

Pēc advokāta teiktā, tiesai trīs dienu laikā bija jālemj par pieteikuma pieņemšanu. Ja pieteikums tiktu pieņemts, tiesai tas būtu jāizskata nedēļas laikā.

Septembra sākumā tiesa nosūtīja advokātam atbildi, paskaidrojot, ka viņa sūdzība pēc būtības netiks izskatīta.

Jau ziņots, ka 19.augustā Rusanovs ar lūgumu atbrīvot Čalovski no apcietinājuma vērsās Ģenerālprokuratūrā. Ģenerālprokurors Ēriks Kalnmeiers iepriekš žurnālistiem paziņoja, ka Ģenerālprokuratūra ir nosūtījusi Eiropas Cilvēktiesību tiesai (ECT) lūgumu informēt par iespējamo lietas izskatīšanas laiku, un, saņemot atbildi, prokuratūrai būs pamats izskatīt jautājumu par turpmāku Čalovska apcietinājuma nepieciešamības pamatojumu.

Likums paredz, ka izdodamās personas apcietinājuma termiņš nedrīkst pārsniegt vienu gadu. Čalovskis tika aizturēts pagājušā gada 4.decembrī, tātad apcietinājuma termiņa pēdējā diena ir šā gada 3.decembris.

Kalnmeiers iepriekš skaidroja, - ja ECT prokuratūrai oficiāli paziņos, ka Čalovska lietu skatīs pēc decembra, tad prokuratūra lems par viņa atbrīvošanu no apcietinājuma.

Vēlāk Ģenerālprokuratūrā tika saņemta atbilde, ka ECT Čalovska sūdzībai ir piešķīrusi prioritāti, tomēr nekādus konkrētus sūdzības izskatīšanas termiņus tiesa nenorādīja.

Par to Ģenerālprokuratūra informēja Tieslietu ministriju, lai kopīgi lemtu par turpmāko rīcību saistībā ar Čalovska atrašanos izdošanas apcietinājumā.

Savukārt tieslietu ministrs Jānis Bordāns (VL-TB/LNNK) šodien aģentūrai LETA pauda uzskatu, ka jautājums par Čalovska atbrīvošanu vai neatbrīvošanu ir kompetento iestāžu atbildība. «Tieslietu ministrs nav tas, kurš izlemj apcietinājuma jautājumus,» sacīja Bordāns.

Komentāri (18)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu