Putras programma Latvijas skolās notiek Starptautiskās Putras dienas ietvaros, kas katru gadu 10.oktobrī tiek svinēta pasaulē. Projekta iniciatori ir Veselības ministrija, Slimību profilakses un kontroles centrs (SPKC), Valsts izglītības satura centrs (VISC) un AS «Rīgas Dzirnavnieks».
Putras stundu mērķis ir mainīt paradumus
Santa Līviņa, Veselības ministrijas Veselības veicināšanas departamenta direktore: «Uztura speciālisti atzīst, ka aptuveni pusei no uztura ir jāveido graudaugu produktiem. Diemžēl bērni daudz mazāk uzturā lieto veselīgos graudaugu produktus un, jo lielāki tie kļūst, jo mazāk tos izvēlas uzturā. Tādēļ, līdz ar Putras programmas izveidi skolās, plānots jaunos skolēnus izglītot par veselīgiem paradumiem, nostiprinot to zināšanas par graudaugu vērtīgajām īpašībām. Bērniem no mazotnes ir jāmāca, ka graudaugi ir svarīgi arī sirds veselībai. Piemēram, auzas satur beta-glikānu, kas stabilizē holesterīna līmeni asinīs.»
Slimību profilakses un kontroles centra direktore Inga Šmate: «Skolas gados bērni strauji aug, tādēļ šajā laikā palielinās apetīte un rodas vajadzība pēc papildus enerģijas. Ogļhidrāti organismu nodrošina ar enerģiju, kas nepieciešama augšanai un fiziskai aktivitātei. Īpaši veselīgi augušam organismam ir saliktie ogļhidrāti, jo organisms tos pārstrādā ilgstošāk, tie rada sāta sajūtu un ir pietiekošs enerģijas avots. Saliktos ogļhidrātus visvairāk atradīsiet maizē, putrās, putraimos, makaronos, dārzeņos un augļos. SPKC aicina iekļaut katrā ēdienreizē saliktos ogļhidrātus saturošus produktus, lai nodrošinātu bērna organismam nepieciešamo ogļhidrātu un šķiedrvielu daudzumu.»