Sprūdžs: Dabas resursu nodokļa likme vēl nav akmenī iecirsta (10)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Čīka/LETA

Lai arī par dabas resursu nodokļa piemērošanu drukātajiem reklāmas materiāliem netrūkst atšķirīgu viedokļu, vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministra Edmunda Sprūdža (RP) sarunās ar nozares pārstāvjiem izdevies panākt virkni kompromisu, portālam «Apollo» pavēstīja ministra pārstāve Maija Pētermane.

Kopš idejas akceptēšanas Ministru kabinetā, VARAM ministrs un ministrijas speciālisti daudzkārtīgi tikušies ar uzņēmējiem un asociāciju pārstāvjiem, lai diskutētu par nodokļa piemērošanu poligrāfijas produkcijai. Galvenais daba resursa nodokļa objekts ir neadresētie pasta sūtījumi, kurus iedzīvotāji saņem savās pastkastītēs un kuri pārsvarā nonāk atkritumu konteinerī uzreiz pēc pastkastītes atvēršanas.

Diskusijās iezīmējušās vairākas nianses, kurās nozares viedoklis ir argumentēts un pamatots, tādēļ likumprojekta tālākajā virzībā šos priekšlikumus iespēju robežās ņems vērā. Piemēram, ministrs ir gatavs apsvērt iespēju noteikt pārejas periodu nodokļa likmes piemērošanai.

«Tas dotu laiku gan poligrāfijas tirgus dalībniekiem pārorientēties uz citiem ieņēmumu veidiem, gan reklāmdevējiem pārskatīt savas mārketinga stratēģijas,» pauž ministrs.

Sprūdžs arī piekrīt, ka ir jāapsver atšķirīgas likmes noteikšana no otrreiz pārstrādāta materiāla gatavotiem sūtījumiem. Tāpat nodokļa apmērs tādiem reklāmas materiāliem, kurus iedzīvotāji paši vēlas saņemt pasākumu laikā, birojos vai tirdzniecības vietās un izstādēs varētu būt atšķirīga, jo šāds izplatīšanas veids nodrošina materiālu nonākšanu pie ieinteresētās mērķauditorijas, nevis atkritumos.

Papildus iecerēts vētīt iespēju reklāmdevējiem un ražotājiem iesaistīties jau funkcionējošās ražotāju atbildības sistēmās, tādās kā Zaļais punkts vai Zaļā josta.

«Arī pats dabas resursu nodokļa likmes lielums vēl nav akmenī iecirsts, jo sadarbībā ar nozarēm turpinās precizējumi kopējam valstī saražotajam apjomam,» piebilst ministrs.

Sprūdžs uzsver, ka diskusiju mērķis ir panākt pragmātisku kompromisu likuma gala redakcijai, kur respektētas tirgus dalībnieku intereses un vienlaicīgi radīts ilgtspējīgs un saudzīgs risinājums videi. Ministrs un ministrijas speciālisti ir gandarīti ka šobrīd darbs ir nonācis konstruktīvā fāzē un pateicas nozarei par ierosinātajiem priekšlikumiem.

Ieviešot Dabas resursu nodokli šāda veida sūtījumiem, ministrijas nolūks ir samazināt papīra apjomu, kurš lielos apjomos tiek ražots un izplatīts iedzīvotāju pastkastēs, no kurienes tas lielākajā daļā gadījumu nekavējoties nonāk atkritumu konteineros vai vidē.

Dabas resursu nodoklis veicinās sapratīgāku papīra resursu izmantošanu, samazinās atkritumus vidē un nodrošinās, ka atbildību pret vidi uzņemas ne tikai valsts un iedzīvotāji, bet arī uzņēmēji, uzskata ministrijā.

Komentāri (10)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu