VL-TB/LNNK šonedēļ neiniciēs sarunas ar premjeru (82)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

Nacionālā apvienība «Visu Latvijai»-«Tēvzemei un brīvībai»/LNNK (VL-TB/LNNK) respektē koalīcijas līgumu, tāpēc šonedēļ VL-TB/LNNK pārstāvji paši neiniciēs sarunas ar Ministru prezidentu Valdi Dombrovski (V) saistībā ar tieslietu ministra Jāņa Bordāna atsaukšanu.

Nacionālās apvienības preses sekretāre Laila Ozoliņa aģentūrai LETA uzsvēra, ka koalīcijas līgums paredz premjeru brīdināt nedēļu pirms ministra atsaukšanas, tāpēc patlaban VL-TB/LNNK negatavojas iniciēt sarunas ar valdības vadītāju par šo jautājumu.

Arī koalīcijas padomes sēdē šis jautājums pagaidām neesot pieteikts. Nacionālā apvienība pēc nedēļas gaidīs premjera atbildi saistībā ar tieslietu ministra atsaukšanu. Tomēr, ja Dombrovskis pats aicinās VL-TB/LNNK pārstāvjus uz sarunām, tad nacionālās apvienības politiķi ir gatavi tajās piedalīties, piebilda Ozoliņa.

Nacionālās apvienības valdes sēdē jautājums par Bordānu varētu tikt pārrunāts, bet pagaidām tas arī neesot atsevišķi pieteikts.

Dombrovska birojā VL-TB/LNNK iesniegums par Bordāna atsaukšanu saņemts piektdien, 1.novembrī, aģentūru LETA informēja premjera preses sekretārs Mārtiņš Panke. Arī valdības vadītājs ar lēmuma pieņemšanu nesteigsies, bet rīkosies saskaņā ar koalīcijas līgumu un, visticamāk, lēmumu pieņems nedēļas beigās.

Vēstulē premjeram gan ir lūgums Bordānu no amata atbrīvot, pēc iespējas drīzāk izdodot rakstveida rīkojumu.

Arī nacionālās apvienības līdzpriekšsēdētājs Gaidis Bērziņš aģentūrai LETA sacīja, ka VL-TB/LNNK sagaida no valdības vadītāja aktīvu rīcību un vēlētos, lai viņš atrisinātu šo jautājumu ātrāk. VL-TB/LNNK uzskata, ka premjeram būtu jāpieprasa Bordāna demisija, ņemot vērā nacionālās apvienības lēmumu.

Tomēr arī Bērziņš uzsvēra, ka nacionālā apvienība respektēs koalīcijas līgumā noteikto.

Kā ziņots, VL-TB/LNNK piektdien vērsās pie premjera, informējot par plāniem atbilstoši koalīcijas līgumam atsaukt tieslietu ministru Jāni Bordānu. Nacionālās apvienības partija «Tēvzemei un brīvībai»/LNNK (TB/LNNK) 1.novembra valdes sēdē pieņēmusi lēmumu izslēgt Bordānu no partijas.

Nacionālai apvienībai prasot atsaukt Bordānu, viņam pašam būtu jāpiekrīt to darīt vai arī Dombrovskim būtu formāli jāpieprasa viņa demisija. Tomēr pagaidām no publiski paustajiem komentāriem un arī kuluāru sarunām var secināt, ka Bordāns pagaidām neplāno iesniegt demisijas rakstu. Arī vairāki «Vienotības» politiķi pozitīvi vērtē tieslietu ministra darbu, līdz ar to premjers tuvākajā laikā varētu arī nepieprasīt Bordāna demisiju.

Kaut arī publiski izskanējis, ka šāds VL-TB/LNNK lēmums saistīts ar Bordāna pieteiktajām izmaiņām maksātnespējas procesu norisē, kuluāros arī izskan viedoklis, ka ministrs paziņojis par plānotājām reformām, lai viņa atsaukšana izskatītos pēc izrēķināšanās. Par iecerēm veikt izmaiņas maksātnespējas procesa jomā Bordāns izvēlējies paziņot pirmdien preses konferencē, jo par savu iespējamo atsaukšanu viņš ticis brīdināts jau pirms nedēļas, tādējādi lūdzot izdarīt izvēli saistībā ar darbību politiskajos spēkos.

TB/LNNK valde uzskata, ka tieslietu ministra faktiskā darbība liecina par dalību cita politiskā spēka veidošanā, kas nav savietojams ar atrašanos TB/LNNK. Ar Bordānu vairāku mēnešu garumā risinājušās sarunas par viņa turpmāko politisko darbību. Nacionālās apvienības pārstāvji vairākkārt uzsvēruši, ka Bordāna atrašanās biedrībā «Demokrātiskie patrioti», kas paziņojusi par jaunas partijas veidošanu, nav normāla situācija.

Komentāri (82)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu