Sāk plosīties šogad spēcīgākais taifūns (10)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/Scanpix

Filipīnas piektdien skāris viens no visu laiku spēcīgākajiem taifūniem - «Haijan», kura vēja brāzmas sasniegušas ātrumu 315 kilometri stundā (87 metri sekundē)

Filipīnas taifūns sasniedza Samaras salā, aptuveni 600 kilometrs uz dienvidaustrumiem no Manilas.

Vēja ātruma ziņā «Haijan» ir viens no četriem spēcīgākajiem taifūniem, kāds jebkad reģistrēts, un spēcīgākais, kāds piezemējies, vēsta ASV bāzētais meteoroloģijas dienests «Weather Underground».

Valdība apstiprinājusi, ka dabas stihijā dzīvību zaudējuši trīs cilvēki, bet bojāgājušo skaits, visticamāk, vēl augs, jo varasiestādes vēl nav spējušas sazināties ar taifūna vissmagāk piemeklētajiem rajoniem.

Divi cilvēki miruši no nāvējošas elektrotraumas, saskaroties ar taifūna pārrautiem elektrības vadiem, bet vienu cilvēku nospēris zibens.

Vēl septiņi cilvēki ievainoti - seši guvuši traumas no lidojošiem objektiem, bet vienu saspēris zibens, informēja Valsts Katastrofu riska samazināšanas un vadības padome.

Meteorologi prognozē, ka «Haijan» Filipīnas atstās tikai piektdienas vakarā.

Gatavojoties postošajai vētrai, Filipīnās tika slēgtas skolas, apturēta prāmju satiksme, atcelti simtiem avioreisu un zvejniekiem dots rīkojums parūpēties par savu laivu drošību.

Taifūna apdraudētajos rajonos tika evakuēti vairāk nekā 125 000 cilvēku.

Filipīnu prezidents Benigno Akino ceturtdien brīdināja visas vietējās varas iestādes būt gatavām nopietnām briesmām un darīt visu iespējamo, lai sagatavotos, kamēr taifūns vēl nav skāris Filipīnas.

Prezidents brīdināja, ka gaidāmi spēcīgi plūdi un piekrastes rajonos iespējami līdz pat sešiem metriem augsti viļņi.

«Weather Underground» direktors Džefs Māsters prognozē, ka «Haijan» būs nopietni izpostījis Givanu, Samaras austrumos, kas bija viena no pirmajām pilsētām, kas cieta postošajā dabas stihijā.

Sakari ar šo pilsētu pārtūka uzreiz pēc tam, kad to skāra taifūns, un situāciju vēl nav nav bijis iespējams novērtēt.

Tikmēr kaimiņpilsētā Taklobanā taifūns izraisījis spējus plūdus, pārvēršot ielas upēs, un nopostījis ēkas, liecina telekanālu demonstrētie kadri.

Pēc piezemēšanās Filipīnās, «Haijan» vēja brāzmas ir nedaudz zaudējušas spēku, tomēr joprojām ir pietiekami spēcīgas, lai dēvētu to par «super taifūnu», ziņu aģentūrai AFP norādīja Māsters.

Viens no visapdraudētākajiem reģioniem «Haijan» ceļā ir Boholas sala, kur 7,1 magnitūdu stipra zemestrīce pagājušajā mēnesī laupīja dzīvību 222 cilvēkiem.

Vismaz 5000 cilvēku salā joprojām dzīvo teltīs. Tuvojoties taifūnam, viņi tika izmitināti skolās, kur iekārtotas pagaidu patversmes.

Filipīnu valdība un vairāki zinātnieki izteikuši pieņēmumu, ka klimata izmaiņas ir pastiprinājušas vētru spēku un izplatību, bet Māsters uzskata, ka šādus secinājumus ir pāragri izdarīt. Bet viņš atzina, ka Klusā okeāna siltie ūdeņi varētu būt viens no iemesliem «Haijan» spēkam.

Taifūnu un orkānu reģistrācija nenotiek tik ilgi un nav bijusi tik kvalitatīva, lai būtu iespējams pateikt, vai tajā sava loma bijusi arī klimata izmaiņām, norādīja Māsters.

Komentāri (10)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu