Francija atdos nacistu nolaupītās gleznas (5)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/Scanpix

Francija otrdien atdos patiesajiem īpašniekiem trīs gleznas, ko savulaik nolaupījuši nacisti.

Taču tā ir tikai aisberga virsotne, jo Francijā vēl nav saņemti pieteikumi uz vēl gandrīz 2000 mākslas darbiem, ko piemeklējis tāds pats liktenis.

Šādi darbi atrodas franču muzejos, kuriem ir pienākums ziņot par tiem un izstādīt, lai patiesie īpašnieki varētu tos atpazīt un atgūt.

Šoreiz pie īpašniekiem atgriezīsies flāmu mākslinieka Josa de Mompera glezna «Kalnu ainava», 18.gadsimta eļļas glezna «Sievietes portrets» un «Madonna ar bērnu». Tās oficiālā ceremonijā atdos Francijas kultūras ministre Aurēlija Filipeti.

«Kalnu ainava» piederēja beļģu baņķierim Baronam Kaselam van Dornam, kuram Francijā bija vairākas mājas. 1943.gada decembrī viņa iedzīvi konfiscēja nacisti.

Glezna līdz šim atradās Dižonā.

Savukārt «Sievietes portrets» bija izstādīts Luvrā. Uzskatīts, ka tā ir franču mākslinieka Luija Toka 18.gadsimta aktrises portreta kopija.

Mākslas darbs piederēja mākslas tirgotājiem no Berlīnes, bet 1935.gada janvārī tika pārdota ebreju mantu publiskā izsolē.

Pēdējo gleznu nacisti konfiscēja kādam baņķierim Kannās 1944.gada jūnijā. Uz to pieteikusies bijušā īpašnieka mazmazmeita.

Pagaidām Francija atdevusi bijušajiem īpašniekiem vai to mantiniekiem tikai 70 nacistu nolaupītos mākslas darbus.

Komentāri (5)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu