Jautā speciālistam par alerģijām (4)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: fwvo, CC BY-NC-SA 2.0

Neutral akadēmijas veiktajā aptaujā secināts, ka Latvijā aptuveni 39% aptaujāto saskaras ar kādu no alerģijas izpausmēm. Turklāt 43% cilvēku norādījuši, ka ar alerģiju un tās slimībām saskaras kāds cits ģimenes loceklis, informēja  Inese Ozoliņa. Aptaujā piedalījās 1019 Latvijas iedzīvotāju.

Neutral akadēmijā ir apvienojušies alergologi ar mērķi izglītot sabiedrību par alerģiju un kā to savlaicīgi atpazīt, lai pasargātu no smagākām saslimšanām. Pēdējos gados gan Latvijā, gan pasaulē ir novērojama tendence, ka saslimšanas ar alerģiju kļūst smagākas. Tāpēc ir svarīgi, lai iedzīvotāji sekotu līdzi saviem ieradumiem un neveicinātu alergēniem bagātas vides veidošanos.

Ieva Cīrule, Neutral akadēmijas alergoloģe un Latvijas Alergologu asociācijas vadītāja: «Veiktās aptaujas rezultāti saskan ar pasaules tendencēm. Pirmkārt, ar alerģijām saskaras arvien vairāk cilvēku Eiropas valstīs, sasniedzot jau 40% no kopējā iedzīvotāju skaita. Otrkārt, alerģijas ir raksturīgas pilsētniekiem, ņemot vērā to dzīvesveida atšķirības ar lauku iedzīvotājiem - gaisa piesārņotību, uzturu un apmātību ar sterilas vides sev apkārt veidošanu. Turklāt alerģijas arvien vairāk ir sastopamas jaunām sievietēm, vecumā no 25gadiem, kuras ilgstoši atrodas saskarsmē ar dažādiem alergēniem un kurām alerģija parādījusies salīdzinoši nesen.»

Alerģijas vairāk raksturīgas sievietēm un pilsētu iedzīvotājiem

Lai gan alerģijas ir vienlīdz raksturīgas abiem dzimumiem, tomēr aptaujā secināts, ka vairāk ar alerģijām saskaras sievietes. 45% aptaujāto sieviešu atzina, ka viņām ir alerģija, kamēr no vīriešu vidus - tikai 32% respondentu. Neutral akadēmijas eksperti šīs atšķirības skaidro ar to, ka sievietes vairāk saskaras ar alergēniem, kas arī veicina alerģiju rašanos.

Ņemot vērā gaisa un vides piesārņotību, kas ir viens no alerģiju veicinošiem faktoriem, vairāk ar alerģijām un to izraisītajām slimībām slimo rīdzinieki un lielo pilsētu iedzīvotāji. To apliecina arī veiktā aptauja, jo laukos un mazajās reģionu pilsētās ar alerģiju saskaras vien aptuveni 30 - 33% respondentu, savukārt Rīgā un lielajās Latvijas pilsētās - aptuveni 45% aptaujāto iedzīvotāju. To var skaidrot ar vides un paradumu atšķirībām. Tāpat alerģija tiek uzskatīta par mūsdienu urbānās vides slimību.

Alerģijas rašanos veicina sterila vide, kas kavē spēcīgas imūnsistēmas veidošanos, un riska faktoru arvien lielāks pieaugums, kas saistīts ar ķīmiski apstrādātiem produktiem, gaisa piesārņojumu, smēķēšanu, agrīnu, biežu antibiotiku lietošanu, sadzīves ķīmijas plašu lietošanu. Alerģiskas reakcijas var skart visu organismu - ādu, elpceļus, acis, sirds un asinsvadu sistēmu, locītavas, nervu sistēmu, kuņģa un zarnu traktu.

Jādodas pie ārsta un jāizvairās no alergēniem bagātās vides

Neutral akadēmijas alergologi norāda, ka tiklīdz parādās pirmie simptomi alerģiskām reakcijām, ir nepieciešams nekavējoties vērsties pie ģimenes ārsta, kas tālāk norīkos pie speciālista.

Ja apstiprinās bažas par alerģiju, ir jāmaina arī apkārtējā vide un paradumi. Svarīgi ir izslēgt kontaktu ar alergēnu, kas to izraisa. Jāmaina arī ikdienas paradumi - jālieto alerģiskiem cilvēkiem draudzīgus kopšanas līdzekļus ķermenim un tīrīšanas līdzekļus mājai, pārdomāti jāizvēlas produkti uzturā bez konservantiem, jāpārtrauc smēķēšana un jāizvairās no uzturēšanās smēķētāju vidē, tādā veidā nepakļaujot sevi smagākām alerģijas un to radīto slimību izpausmēm.

Ikviens var uzdot sev interesējošus jautājumus un saņemt alergologu atbildes par alerģijām www.neutralakademija.lv.

Komentāri (4)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Tēmas

Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu