«Muzeju naktī» piedalīsies aptuveni 120 Latvijas muzeju (1)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens/LETA

Eiropas muzeju akcijā «Muzeju nakts», kas 17.maijā Latvijā norisināsies desmito reizi, piedalīsies aptuveni 120 Latvijas muzeju, kā arī citas kultūrvēsturiskas institūcijas. Fotogalerijā vari ieskatīties pagājušā gada «Muzeju nakts» norisēs. 

Kā informēja Kultūras ministrijas sabiedrisko attiecību speciāliste Iveta Bērziņa-Bebriša, šā gada «Muzeju nakts» noslēdz tematisko trīs gadu ciklu «Trejkrāsainā saule», ko iedvesmojušas Raiņa dzejas rindas par sauli, kas «atspīd drīz zila, drīz zaļa, drīz sarkana». Ciklu veidojušas trīs krāsas un trīs Latvijas dārgumi - zilā jūra, zaļais mežs un sarkanais dzintars, iezīmējot dzintara tapšanas ceļu, vienojot jūru ar mežu un brīnumaino saules akmeni - dzintaru. Šogad «Muzeju nakts» devīze ir: «Sarkanā krāsa - dzintars».

«Mūsu senči, darinot piekariņus, krelles un kulta priekšmetus, savu pieķeršanos dzintaram ir apliecinājuši jau pirms vairākiem tūkstošiem gadu. Dzintara brīnumainās spējas izsenis ir novērtējuši dziednieki, ārsti un astrologi. Šodienas zinātnieki, mākslinieki un komponisti joprojām smeļas iedvesmu dzintara struktūrā, krāsā un zaigojumā. Lai šī «Muzeju nakts» ir vēl viens mīlestības apliecinājums mūsu brīnumainajam saules akmenim,» par «Muzeju nakts» šā gada tematiku stāsta akcijas koordinatore Gundega Dreiblate.

Kā norāda Bērziņa-Bebriša, «Muzeju nakts» pasākumi norisināsies ne vien galvaspilsētā, bet arī Latvijas reģionos, tālab akcijas organizatori īpaši aicina «dzintara āderes» meklēt ne tikai galvaspilsētā, bet tieši Latvijas reģionu muzejos, kur atšķirībā no Rīgas burzmas un garajām rindām katrs apmeklētājs tiek sagaidīts kā mīļš ciemiņš, kuru var uzklausīt un parunāties. Dzintara tēma Latvijas novados atbalsos Rīgas kā Eiropas kultūras galvaspilsētas tematisko līniju «Dzintara ceļš».

Pasākums tradicionāli norisināsies no sestdienas vakara plkst.19 līdz svētdienas pirmajai rīta stundai vai ilgāk. 17.maijā sabiedriskais transports Rīgā kursēs līdz plkst.2 naktī.

Ieeja muzejos akcijas laikā būs bez maksas.

Pilnu informāciju par akcijas programmu var iegūt vietnēs «www.muzeju-nakts.lv» un «www.1188.lv». Rīgas muzeju pasākumu programma saņemama galvaspilsētas muzejos un Tūrisma informācijas centros.

Mediju pārstāvji ar «Muzeju nakts» desmitgades programmu tiks iepazīstināti 16.maijā plkst.12 Latvijas Nacionālajā vēstures muzejā, Brīvības ielā 32, «Saktas» mājā.

«Muzeju nakts» ir starptautisks Eiropas mēroga pasākums, kas vienā un tajā pašā laikā notiek gandrīz visu Eiropas valstu muzejos. «Muzeju nakts» iniciatore ir Francijas Kultūras un komunikāciju ministrija. Informācija par akciju ir vietnē «www.nuitdesmusees.culture.fr».

Akciju «Muzeju nakts» Latvijā organizē Kultūras ministrija sadarbībā ar Starptautiskās Muzeju padomes (ICOM) Latvijas Nacionālo komiteju.

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu