Zikovs vērsies ECT pret Latviju (113)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens/LETA

Par 2011.gada februārī kinoteātrī «Citadele» izdarīto slepkavību notiesātais Nikolajs Zikovs vērsies Eiropas Cilvēktiesību tiesā (ECT) pret Latviju, aģentūrai LETA apstiprināja Ministru kabineta pārstāve starptautiskajās cilvēktiesību institūcijās Kristīne Līce.

Zikovs ECT sūdzību iesniedzis saskaņā ar Cilvēktiesību un pamatbrīvību aizsardzības konvencijas 8.pantu, kas nosaka, ka ikvienam ir tiesības uz savu privāto un ģimenes dzīvi, korespondences noslēpumu un dzīvokļa neaizskaramību. Sūdzībā norādīts uz Zikova automašīnas pārmeklēšanu 2011.gada 24.februārī, kas krimināllietā atzīta par nelikumīgu rīcību.

ECT rīcībā esošajā faktu izklāstā minēts, ka Zikova automašīnas pārmeklēšanas laikā atrasti vairāki priekšmeti - klēpjdators, disertācijas raksts, sporta aprīkojums, kā arī vairāki objekti, kurus Zikovs aprakstījis kā ļoti privātus.

Jau ziņots, ka Augstākā tiesa (AT) 31.maijā negrozīja pirmās instances tiesas piespriesto 17 gadu cietumsodu Zikovam. Atšķirībā no pirmās instances AT tikai precizēja Zikovam konfiscējamās mantas apmēru, kā to paredz 1.aprīlī spēkā stājušies Krimināllikuma grozījumi. Līdz ar to apsūdzētajam tiks konfiscēti naudas līdzekļi - pāris simti latu.

Savukārt cietušo pārstāvis advokāts Romualds Vonsovičs pastāstīja, ka savu pēdējo vārdu Zikovs runājis pusotru stundu un ne reizi nav paudis nožēlu par izdarīto, vien sacījis, ka rīkojies tieši tā, kā likums to prasa šādās situācijās.

Izskatot minēto lietu pirmajā instancē, Rīgas apgabaltiesa pirms gada - pērn 22.maijā - Zikovu atzina par vainīgu bankas darbinieka un četru bērnu tēva Aigara Egles nošaušanā. Apgabaltiesa Zikovam par slepkavību piesprieda 17 gadu cietumsodu ar mantas konfiskāciju un policijas kontroli uz trim gadiem.

Prokurore Jekaterina Kušakova bija lūgusi tiesu Zikovam piespriest 17 gadu cietumsodu ar mantas konfiskāciju un policijas kontroli uz diviem gadiem. Kušakova Rīgas apgabaltiesas spriedumu nepārsūdzēja.

Savukārt Zikova advokāts Šūmanis jau pirms Rīgas apgabaltiesas sprieduma pasludināšanas uzskatīja, ka šajā lietā apsūdzība uzrādīta nepareizi, proti, aplama esot noziedzīgā nodarījuma kvalifikācija.

Tikmēr cietušās puses advokāts Vonsovičs pirmās instances tiesas debatēs pauda viedokli, ka apsūdzētais ir pelnījis bargāko likumā par šādu noziegumu paredzēto sankciju - mūža ieslodzījumu.

Zikovam apsūdzība celta pēc Krimināllikuma (KL) 117.panta 3.punkta - par slepkavību vairāku personu dzīvībai bīstamā veidā.

Apsūdzētais pēdējā vārdā Rīgas apgabaltiesai atzina, ka pārdzīvo liktenīgo notikumu, taču šāvienus esot izdarījis tikai pašaizsardzības nolūkā, nevēloties nevienu noslepkavot. Zikovs sacīja, ka viņam vienkārši nav paveicies, satiekot Egli.

Jau ziņots, ka saskaņā ar apsūdzību kino seansa sākumā Zikovs trokšņojis un čaukstinājis konfekšu turzu, tāpēc 1968.gadā dzimušais Egle, kurš sēdējis rindu zemāk, izrāvis konfekšu turzu Zikovam no rokām un nolicis to zemē.

Filmas beigās Zikovs priekšā sēdošajam Eglem uzlējis no pudeles nelielu daudzumu ūdens. Viss beidzies ar četriem no Zikova ieroča raidītiem šāvieniem, trīs no tiem trāpījuši Egles ķermenī, un viņš notikuma vietā miris, liecina apsūdzība.

Jau neilgi pēc aizturēšanas 2011.gada februārī Zikovam kā drošības līdzeklis tika piemērots apcietinājums, kurā viņš atrodas joprojām.

Komentāri (113)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu