Iespaidīgs atradums uz Marsa virsmas (29)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: ekrānuzņēmums

NASA pētnieks Brūss Kantors uz Marsa virsmas pamanījis līdz šim lielāko krāteri, kuru izveidojis planētā nesen ietriecies meteorīts. Jaunatklātais krāteris ir tiešā veidā saistīts ar pagājušajā gadā Krievijā, Čeļabinskas apgabalā redzēto meteorītu, noskaidrojuši NASA zinātnieki.

NASA pētnieks Brūss Kantors Marsa virsmu novēro jau kopš 2006.gada. Viņš to dara katru dienu, cenšoties attēlos atrast smilšu vētru vai citu novērojamu klimatisko apstākļu pēdas. Aptuveni pirms diviem mēnešiem Kantora uzmanību piesaistījis kāds tumšs punkts. «Es veicu savu ikdienišķo laikapstākļu izpēti, kad pēkšņi es to pamanīju, tas gan nebija gluži tas, ko meklēju,» skaidroja pētnieks.

Viņš sācis melno punktu meklēt vecākos Marsa attēlos, gadu vecā fotouzņēmumā punkts jau bija redzams, taču pirms pieciem gadiem tā tur vēl nebija, konstatējis Kantors. Viņš noskaidrojis, ka melnais punkts uz Marsa virsmas parādījies 2012.gada martā.

Pieaicinot citus zinātniekus noskaidrojies, ka melnais punkts ir izveidojies meteorīta trieciena rezultātā, kas aiz sevis izveidojis aptuveni pus futbola laukuma lielu krāteri. Veicot aprēķinus, NASA zinātnieki secinājuši, ka jaunatklātais krāteris ir cieši saistīts ar meteorīta uzplaiksnījumu, kas tika novērots debesīs virs Čeļabinskas.

Aprēķināts, ka meteorīta diametrs bijis 3 līdz 5 metri. Tas bijis vismaz trīs reizes mazāks, nekā meteorīts, kas tika novērots Čeļabinskā. Uz Marsa virsmas tas atstājis daudz ievērojamākas pēdas, jo sarkanās planētas atmosfēra ir daudz plānāka nekā Zemei.

Komentāri (29)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu