Vai Hamiltons un Rosbergs iet Sennas un Prosta pēdās? (20)

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: R. Oliņš/Apollo

Monako «Grand Prix» liktenis izšķīrās kvalifikācijas pēdējās minūtēs. Niko Rosbergs, tobrīd labākā laika īpašnieks kļūdījās un Mirabeau līkumā iebrauca rezerves ceļā. Tiesneši bija spiesti rādīt dzeltenos karogus, kas nozīmēja, ka starp vairākiem pilotiem arī Rosberga komandas biedrs un galvenais konkurents Lūiss Hamiltons bija spiests samazināt ātrumu un samierināties ar otro starta vietu.

Lūisa ķermeņa valoda tūlīt pēc kvalifikācijas un valodas trūkums preses konferencē neradīja šaubas par Hamiltona viedokli par šo situāciju. Un, neskatoties uz Rosberga atvainošanos, Hamiltons nešaubījās, ka Niko to ir izdarījis apzināti. Šādu versiju izskatīja arī tiesneši, viņu vidū arī bijušais F1 pilots Dereks Vorviks, skrupulozi pārbaudot telemetrijas datus un kvalifikācijas video. Tomēr neatrada pierādījumus, ka vācietis būtu apzināti un negodīgi uzvarējis Monako kvalifikācijā.

Visu nedēļas nogali Rosberga un Hamiltona apļa laiki bija ļoti līdzīgi. Un bija skaidrs, ka kvalifikācijas uzvarētāja likteni izšķirs sekundes desmitdaļas, simtdaļas un varbūt pat tūkstošdaļas. Rosbergam labāks bija pirmais sektors, Hamiltonam vidējais, bet trases pēdējo daļu abi «Mercedes» piloti parasti brauca ļoti līdzīgi. Izšķirošajā lidojošajā aplī, jau tuvojoties Mirabeau, Niko pieļāva mazas kļūdas un noteikti saprata, ka šis nebūs viņa labākais aplis. Apzināti vai neapzināti, vācietis nobloķēja riteņus un iebrauca rezerves ceļā, bet Hamiltons bija spiests pārtraukt izšķirošo uzbrukumu pole position (un līdz ar to par 90% atteikties no uzvaras sacīkstē).

Tomēr Hamiltona nedienas ar to nebeidzās. Jau «Grand Prix» laikā Adrians Zutils 24. aplī ietriecās barjerās un mirkli vēlāk sadauzītajai «Sauber» formulai garām pabrauca abi «Mercedes» piloti. Komanda pārdesmit sekunžu laikā nebija gatava iesaukt pilotus boksos ne kopā, ne pa vienam. Boksos Rosbergs un Hamiltons devās apli vēlāk. Arī tas nepatika Hamiltonam, kurš uzskatīja, ka būtu gatavs doties boksies jau tajā aplī, kad avarēja Zutils. Pat neskatoties uz to, ka priekšrocības pirmajam doties boksos ir priekšā esošajam komandas biedram.

Kā izrādījās vēlāk, Hamiltona un Rosberga attiecības saļodzījās vēl pirms divām nedēļām Spānijā, kad pretēji komandas politikai, Lūiss, aizstāvot pirmo vietu, izmantoja maksimālo dzinēja jaudu un Barselonā Rosbergam šķita, ka negodīgi bija atstāts bez iespējām pacīnīties par uzvaru. Vēl sestdien pēc kvalifikācijas, Hamiltons žurnālistiem teica, ka rīkosies tā, kā pirms 25 gadiem rīkojās Airtons Senna (gan nepaskaidrojot, ko tas īsti nozīmē, un vēlāk piebilstot, ka tas bijis joks).

F1 pasaulē vienas komandas pilotu saspīlētās attiecības nav un arī toreiz nebija nekas jauns. Vēl pirms Sennas un Prosta Didjē Pironi 1982. gadā Sanmarino GP pēdējā aplī apdzina savu «Ferrari» komandas biedru Žilu Vilnēvu brīdī, kad komanda abiem bija pavēlējusi samazināt ātrumu. Vilnēvs pēc sacīkstes solīja ar Pironi vairs nekad nerunāt. Diemžēl, jau pēc nepilnām divām nedēļām Žils gāja bojā Beļģijas GP kvalifikācijā.

1987. gadā tālu no ideālām bija Nelsona Pikē un Naidžela Mansela attiecības. «Mercedes» boss Toto Volfs uzskata, ka Rosbergu un Hamiltonu salīdzināt ar Sennu un Prostu nav nekāda pamata, kaut vai tā iemesla dēļ, ka abiem vēl ir ļoti tālu līdz «McLaren» superdueta sasniegumiem. Tomēr mūs jebkurā gadījumā gaida līdz baltkvēlei nokaitēta cīņa par čempiona titulu.

Kanādas Grand Prix kanālā «Viasat Sport Baltic»:

  • Piektdien, 6. jūnijā, plkst. 16.55 F1 Kanādas GP 1. treniņbraucieni.
  • Piektdien, 6. jūnijā, plkst. 20.55 F1 Kanādas GP 2. treniņbraucieni.
  • Sestdien, 7. jūnijā, plkst. 16.55 F1 Kanādas GP 3. treniņbraucieni.
  • Sestdien, 7. jūnijā, plkst. 19.55 F1 Kanādas GP kvalifikācija.
  • Svētdien, 8. jūnijā, plkst. 20.50 F1 Kanādas GP.
Komentāri (20)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu