Vai tu zini, kas ir «stemfijs»? (8)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Milica Sekulic, CC BY-SA 2.0

Eiropas Parlamenta (EP) vēlēšanas, kas notiek ik pēc pieciem gadiem, izraisījušas lielu ažiotāžu medijos. Ņemot vērā, ka šis notikums aptver visu Eiropu, sabiedrībā un medijos, runājot par vēlēšanām, bieži tika izmantots eirožargons un aizguvumi, kā tas bija šogad ar «Spitzenkandidaten», «kamambēru» («camembert») un «stemfiju» («stemfie»).

Lai saprastu, par ko īsti ir runa, šajā rakstā atšifrēsim dažus no tiem.

Piemēram, šajās EP vēlēšanās parādījās tāds vārds kā «Spitzenkandidaten». Šogad pirmo reizi pirms Parlamenta vēlēšanām Eiropas līmeņa politiskās partijas izvirzīja savus kandidātus Eiropas Komisijas priekšsēdētāja amatam. Šie kandidāti drīz vien tika iesaukti par «Spitzenkandidaten», kas tulkojumā no vācu valodas nozīmē «vadošie kandidāti».

Dažkārt nācās sastapties ar vārdu «kamambērs» («camembert»), kas šajā gadījumā nav vis siers, bet runa ir par vēlēšanu rezultātiem. Vēlēšanu rezultāti tiek attēloti pusapļa formā, tāpēc arī salīdzinājums ar apaļo franču sieru, vizualizējot parlamenta sēžu zāli un vietu sadalījumu starp politiskajām grupām.

Savukārt žargonvārds «stemfijs» («stemfie») nāk no Nīderlandes un apzīmē selfiju, kas uzņemts vēlēšanu kabīnē, turot vēlēšanu zīmi. «Stemfie» radies, savienojot «stemmen», kas nīderlandiešu valodā nozīmē «balsot», un «selfie». Stemfiju mode no Nīderlandes izplatījās arī Beļģijā un citur.

Komentāri (8)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu