Pret ērču encefalītu var sākt vakcinēties jebkurā gadalaikā (4)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Līdz ar siltās sezonas iestāšanos, iestājas arī aktīva insektu sezona.

Atpūšoties pie dabas vai kur citur, cilvēki pavisam aizmirst par mazo radību klātbūtni. Insektu aktīvais laiks pieprasa lielāku cilvēku vērību. Īpaši jāuzmanās no ērcēm, kuras ir atrodamas ne vien teritorijās, kurās ir daudz koku un krūmu, bet arī pilsētās un piepilsētu centros. Diemžēl nevēlamajiem iemītniekiem klimatiskie apstākļi kļūst arvien labvēlīgāki. Ērces pēc siltas ziemas ātri atmostas, tāpēc tās var pārsteigt dabas mīļotājus pavisam nesagatavotus. Neskatoties uz dažādajām insektu atbaidīšanas metodēm un līdzekļiem, efektīvākā aizsardzība pret ērcēm ir vakcinācija.

Ērces savam upurim var piesūkties jebkurā sezonā, tāpēc par savu drošību jārūpējas jebkuros apstākļos. Pastāv maldīgs uzskats, ka vakcinēties var tikai agrā pavasarī un laikā, kad ērces vēl guļ. Ērces īpaši liek par sevi manīt laikā, kad cilvēki aktīvi dodas sēņot, lasīt ogas un atpūsties brīvā dabā. Labvēlīgie apstākļi, kurus rada klimatiskās izmaiņas, pagarina šo insektu aktivitātes periodu, līdz ar to ārsti iesaka sākt vakcinēties agrāk pavasarī, taču to var darīt visu gadu.

«Īpaši jāuzmanās maziem bērniem, kuri spēlējoties piemājas pagalmā vai rotaļu laukumā, pavada ilgu laiku sēžot uz zemes,» uzsver veselības centra «Adoria» vadītāja Ārija Bušmane. «Šogad bērnu vecākiem šai problēmai jāpievēršas pastiprināti, jo, kā zināms, ziema nav bijusi pārāk barga. Pēc garākām pastaigām noteikti jāpārbauda vai bērnam nav pieķērusies kāda ērce. Ieteicams vakcināciju veikt savlaicīgi, lai nav jāuztraucas par ērču encefalīta risku. Jāuzmanās arī tiem, kuriem mājās ir suņi, kaķi un citi mīluļi, jo ērces mēdz atrast arī dzīvnieku vilnā.»

Pirmo vakcinācijas poti var saņemt jebkurā laikā, savukārt otro poti jāveic pēc ārsta norādītā laika posma. Veselības centra vadītāja Ārija Bušmane atgādina, ka sākt rūpēties par savu veselību un drošību nekad nav par vēlu, tāpēc ieteicams sev un citiem atgādināt par infekcijas riskiem, kuru var izraisīt pavisam ikdienišķa pastaiga.

Komentāri (4)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu