Glābēji atklāj līdz šim nezināmas detaļas par Rīgas pils dzēšanu (78)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Inga

Glābēji Latvijas Televīzijas raidījumam «Panorāma» atklājuši līdz šim nezināmas detaļas par Rīgas pils ugunsgrēku.

Rīgas pils ugunsgrēks bija ļoti sarežģīts un smags.Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD) Rīgas rajona pārvaldes operatīvais dežurants Ģirts Forands raidījumam stāsta, ka šķitis jocīgi, ka militārā policija, kas apsargāja Rīgas pili, ugunsgrēku pamanīja tik vēlu.

«Signalizācijas, kas ziņotu par degšanu nebija, sanāca ka to redzēja garāmgājējs,» stāsta Forands. Kad četras minūtes pēc izsaukuma ieradās glābēji, jumts jau liesmoja. Džēšanu sarežģīja ļoti daudzi apstākļi. Bija apgrūtināta iekļūšana ēkā, dažas trepes tika remontētas, tikt uz bēniņiem bija iespējams tikai pa centrālajām kāpnēm. Lai ugunsdzēsēji tiktu uz bēniņiem, no sešām durvīm viņi uzlauza piecas.Tas paildzināja dzēšanas darbus. Turklāt katram pils stāvam bija atšķīrīgs plānojums, telpas padomju gados bija pārbūvētas, tas veicināja liesmu izplatīšanos.

Lai no ārpuses piekļūtu bēniņiem, ugunsdzēsēji ļoti riskēja un kāpa augšā pa sastatnēm, ko sienu remontam bija uzslējuši celtnieki.

Dramatisku brīdi ugunsdzēsēji glābēji piedzīvoja, kad ceturtajā stāvā iebruka griesti un tur palika iesprostoti septiņi kolēģi, viņus izdevās ātri izcelt pa logiem ar autokāpnēm. Pagalms bija piekrāmēts ar celtniecības materiāliem, tāpēc tehniku pagalmā iebraukt nevarēja.

Emocionāli smags brīdis bija, kad Svētā Gara tornī karavīri noņēma karogu, glābēji to būtu nosargājuši.

Danils Grebenko stāsta, ka glābēji bijuši bēniņos, no kurienes varēja izkļūt uz torni «Puiši visu izdarītu, lai liesmas uz turieni neaizietu, tas bija skumji,» sacīja Grebenko.  

Komentāri (78)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu